Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bulharská literatura II (BJA210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BJA210 - Bulharská literatura II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat přehled vývoje bulharské a makedonské literatury v 19. a na počátku 20. století. Charakteristika dominantních uměleckých směrů, tendencí a tvůrčích postupů vychází z kontextuální analýzy nejvýznamnějších děl sledovaného období. Literární vývoj na území Bulharska a Makedonie je zasazen do domácích i evropských historicko-kulturních souvislostí. Seminář je založen na intenzivní domácí četbě a práci s příslušnými texty. Student se seznámí s několika etapami vývoje bulharského a makedonského písemnictví a prohloubí své dovednosti analýzy a interpretace literárního textu.

Osnova

1. Literatura bulharského národního obrození. Periodizace a obecná charakteristika období. Istorija slavjanobolgarskaja Paisije Chilendarského. Bulharští osvícenci. Sofronij Vračanski. Petăr Beron. Zájem o bulharskou kulturu. Osvěta a školství. Konstituování spisovného jazyka. Boj za samostatnou bulharskou církev a jeho kulturní důsledky.2. Romantismus v bulharské literatuře. Počátky novodobého bulharského básnictví (Najden Gerov, Dobri Čintulov, Petko Slavejkov). Vznik umělecké prózy a dramatu (Vasil Drumev, Dobri Vojnikov).3. Revoluční demokraté mezi romantismem a realismem: Georgi Sava Rakovski, Christo Botev a Ljuben Karavelov.4. Periodizace makedonské literatury 19. století, písemnictví na územíMakedonie v první polovině století - Joakim Krčovski, KirilPejčinovič, Jordan Hadži Konstantinov Džinot, Konstantin a AndrejaPetkovičové.5. Poezie Rajka Žinzifova, Konstantina Miladinova a Grigora Prličeva.6. Sběratelé lidové slovesnosti 19. století původem z Makedonie -Dimitar a Konstantin Miladinovovi, Stefan Verković, Kuzman Šapkarev,Marko Cepenkov.7. Bulharská literatura od Osvobození 1878 do konce 19. století. Nástup realismu. Plovdivské a sofijské kulturní centrum. Konstantin Veličkov, Stojan Michajlovski.8. Národní klasik Ivan Vazov.9. Rozvoj realistické prózy a memoaristiky. Zachari Stojanov. Narodnictví v literatuře. Cani Ginčev, Todor Vlajkov, Michalaki Georgiev. Kritický realismus. Georgi Stamatov. Raná tvorba Antona Strašimirova. Satirik Aleko Konstantinov.10. Literatura od počátku 20. století do 1. světové války. První vlna bulharské moderny. Rozvoj bulharského myšlení o literatuře a umění. Okruh kolem časopisu Misăl. Penčo Slavejkov, Krăstjo Krăstev, Petko Todorov, Kiril Christov, Pejo Javorov.11. Druhá vlna moderny. Bulharský symbolismus a jeho poetika. Teodor Trajanov, Emanuil Popdimitrov, Christo Jasenov, Nikolaj Rajnov, Dimčo Debeljanov, Nikolaj Liliev.

Literatura

povinná literaturaDOROVSKÝ, Ivan . Slovník balkánských spisovatelů. Praha: Libri, 2001. 683 s. infoDOROVSKÝ, Ivan. Slovník spisovatelů : Bulharsko. Praha: Odeon, 1978. infodoporučená literatura• Drugovac, Miodrag: Istorija na makedonskata kniževnost: XX. vek. Skopje 1990.• Stalev, Georgi: Istorija na makedonskata kniževnost 1800-1945, I-II, Skopje 2001, 2003.• Drugovac, M.: Makedonskata literatura od Misirkov do Racin. Skopje 1975• Stalev, G.: Poslednite sto godini makedonska kniževnost. Skopje 1994RYCHLÍK, Jan a Miroslav KOUBA. Dějiny Makedonie. Praha: Lidové noviny, 2003. 458 s. ISBN 80-7106-642-7. infoIGOV, Svetlozar. Kratka istorija na bălgarskata literatura. Sofija: Prosveta, 1996. 574 s. ISBN 954-01-0732-6. infoDOROVSKÝ, Ivan . Dramatické umění jižních Slovanů I. (1918-1941). In Dramatické umění jižních Slovanů I. (1918-1941). Brno: Masarykova univerzita Brno, 1995. ISBN 80-210-1068-X. infoDOROVSKÝ, Ivan. České země a Balkán : /kapitoly z dějin česko/makedonských a makedonsko/českých styků. Vyd. 1. Brno: Universita J. E. Purkyně, 1974. 236 s., [1. info

Garant

Mgr. Pavel Krejčí, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.