Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bulharská literatura III (BJA305)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BJA305 - Bulharská literatura III, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška se zaměřuje na vývoj bulharské literatury v letech 1918–1989. Sleduje uplatnění avantgardních směrů v bulharské literatuře po 1. světové válce, rozebírá tzv. zářijovou literaturu, která vznikla jako reakce na převrat v roce 1923. Dále si všímá rozvoje bulharského románu a dramatu ve 30. letech, upozorňuje na poválečný schematismus, proměny v literárním a kulturním životě v důsledku stalinizace. Zásadní pozornost je věnována období rozkvětu rozsáhlých panoramatických románových děl v 50. letech (D. Dimov, D. Talev, E. Stanev), tzv. lyrickému dramatu a nové vlně v próze 60. let 20. století či problematice literatury s regionálními kořeny. V přehledu pak podává také vývoj bulharské poezie, prózy a dramatu až do roku 1989. Na konci kurzu bude student schopen objasnit hlavní vývojové tendence v bulharské literatuře 20. století, dokáže interpretovat zásadní umělecké texty vzniklé v letech 1918-1989 a zasadit je do dobového literárního a společenského kontextu.

Osnova

1. Bulharská avantgarda (především expresionismus): Geo Milev a okruh kolem čas. Plamăk. Tzv. zářijová literatura. Směry a trendy v meziválečné poezii. Proletářská poezie: Christo Smirnenski.2. Vitalismus v poezii 20. let: Elisaveta Bagrjana, Nikola Furnadžiev, Asen Razcvetnikov. Básnický nový objektivismus: Atanas Dalčev. Revoluční poezie přelomu 30. a 40. let: Aleksandăr Vutimski, Nikola Vapcarov.3. Tematická rozrůzněnost meziválečné prózy. Lyrizace prózy: Angel Karalijčev. Psychologismus v meziválečné próze: Georgi Rajčev. Avantgardní a groteskní próza: Svetoslav Minkov, Čavdar Mutafov a Vladimir Poljanov. Nový psychologismus: Konstantin Konstantinov. Bitovizăm: Konstanin Petkanov, Čudomir. Cesta k velkému epickému prostoru: Jordan Jovkov.4. Historická próza meziválečného období: Elena Popova-Mutafova. Stojan Zagorčinov. Sociální a revoluční próza konce 30. a počátku 40. let: Georgi Karaslavov. Prozaické debuty a rozvoj románu: Dimităr Dimov ad.5.-6. Bulharská literatura po 9. 9. 1944. Přechodné období částečné svobody (1944–1949). Totalitní model kultury, stalinizace a dogmatizace literatury a kultury. Charakteristika literární produkce 2. pol. 40. a počátku 50. let. Rozmach velké románové epiky v 50. letech: Dimităr Dimov, Dimităr Talev, Emilijan Stanev.7.-8.Konec Stalinova kultu osobnosti. Období tzv. tání. Charakteristika literární produkce 60. let. Obroda lyrické poezie. „Podzimní renesance“ příslušníků generace 20.–30. let. Nová poezie generace 40. let. Tzv. dubnové pokolení a opozice vůči němu. Tzv. nová vlna v próze 60. let. Moderní psychologická a historická próza 60. a 70. let.9.-10. Decentralizace literárního života. Autoři nové vlny s výraznými regionálními vazbami. Fantastická literatura. Humoristická a satirická tvorba. Vývoj bulharského dramatu v 60.-80. letech.11. Od utužování poměrů po roce 1968 až po pád režimu v roce 1989. Charakteristika literární produkce 70.–80. let. Generace prozaiků 70. a 80. let. Formování opozičních kruhů.

Literatura

IGOV, Svetlozar. Kratka istorija na bălgarskata literatura. Sofija: Prosveta, 1996. 574 s. ISBN 954-01-0732-6. infoDOROVSKÝ, Ivan. Slovník balkánských spisovatelů :albánská literatura, bosenskohercegovská literatura, bulharská literatura, chorvatská literatura, makedonská literatura, slovinská literatura, srbská a černohorská literatura. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 683 s. ISBN 80-7277-006-3. infoDOROVSKÝ, Ivan. Slovník spisovatelů : Bulharsko. Praha: Odeon, 1978. infoRečnik na bălgarskata literatura. T. 1, A-D. Sofija: Izdatelstvo na Bălgarskata akademija na naukite, 1976. infoRečnik na bălgarskata literatura. T. 2, E-O. Sofija: Izdatelstvo na Bălgarskata akademija na naukite, 1977. infoRečnik na bălgarskata literatura. T. 3, P-Ja. Sofija: Izdatelstvo na Bălgarskata akademija na naukite, 1982. infoPENEV, Bojan. Bălgarska literatura : kratăk istoričeski očerk. Sofija: Chemus`, 1946. info

Požadavky

Dobrá znalost bulharštiny

Garant

Mgr. Pavel Krejčí, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.