Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná bulharská literatura (BJB310)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BJB310 - Současná bulharská literatura, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz podává přehled o bulharské literatuře od 50. let 20. století do současnosti, nejvýraznějších tvůrčích osobnostech, vývojových tendencích a trendech. Po absolvování kurzu bude student:– mít přehled o soudobé bulharské literatuře, jejích hlavních vývojových rysech, výrazných osobnostech poezie, prózy a dramatu;– schopen analyzovat významná díla současných bulharských autorů a doložit, jak se v nich odráží aktuální společenské dění;– znát příslušnou sekundární literaturu;– schopen tvořit vlastní odborné texty.

Osnova

Literární život v Bulharsku po roce 1944: stalinizace kultury, dogmatismus v literatuře. Vznik rozsáhlých epických děl.Období tání a projevy uvolňování poměrů v literatuře. Rozkvět memoárové tvorby. Obroda lyrické poezie.Proměny v literatuře 60. let. Nová vlna v próze: psychologická, historická, satirická próza, regionální motivy v próze. Lyrické drama.Situace v bulharské literatuře v 70. a 80. letech 20. století.Proměna bulharského literárního života po roce 1989.Postmodernismus v bulharské literatuře.Bulharská próza po roce 1989.Bulharská poezie po roce 1989.Bulharské drama a divadlo po roce 1989.

Literatura

IGOV, Svetlozar. Kratka istorija na bălgarskata literatura. Sofija: Prosveta, 1996. 574 s. ISBN 954-01-0732-6. infoČOLAKOV, Zdravko. Sădbata na ideite v bălgarskata literatura :nabljudenija vărchu literaturen material ot osvoboždenieto do naši dnu. 1. izd. Sofija: Arkus, 2001. 190 s. ISBN 9548719118. infoPETROV, Milo. Nova bălgarska literatura. Šumen 1996.DOROVSKÝ, Ivan . Slovník balkánských spisovatelů. Praha: Libri, 2001. 683 s. infoDOROVSKÝ, Ivan. Balkánské meziliterární společenství. Brno: [s.n.], 1993. 60 s. infowww.liternet.bgwww.slovo.bg

Požadavky

Znalost bulharštiny, schopnost číst bulharské texty. Absolvování předcházejících kurzů bulharské literatury.

Garant

Mgr. Pavel Krejčí, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Michal PrzybylskiMgr. et Mgr. Michal Przybylski