Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rychlejší než smrt - vybrané kapitoly z dějin jihoslovanského komiksu (BKA150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKA150 - Rychlejší než smrt - vybrané kapitoly z dějin jihoslovanského komiksu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními momenty vývoje jihoslovanského komiksu od konce 1. světové války do současnosti. Posluchači se seznámí s klíčovými jmény, díly a mezníky v dějinách jihoslovanského komiksového umění, a to prostřednictvím přednášky i vlastní četby. Na konci kurzu posluchač získá základní představu o pozici komiksové tvorby v jihoslovanské kultuře.

Osnova

1) Teoretický úvod – vymezení základních pojmů, možnosti zkoumání komiksu, přehled studijní literatury2) Andrija Maurović a počátky komiksu na slovanském jihu3) Komiks v Království SChS a první Jugoslávii4) Partyzánský komiks – autochtonní žánr komiksu v SFRJ5) Skupina Novi Kvadrat a 80. léta6) Intermezzo I: Zagor, Alan Ford a úspěch italského komiksu v SFRJ7) Novosadská komiksová škola8) Stručné dějiny bulharského komiksu9) Občanská válka v Jugoslávii prizmatem komiksu10) Intermezzo II: Zahraniční komiksové reakce na válečné události 90. let11) Nebojša vs. Daredevil – specifika balkánských komiksových superhrdinů12) Danijel Žeželj, černý humor a noirový komiks13) Fanziny a časopisy – Q strip, Komikaze, Stripburger, Darko Macan14) Generace Dubravka Matakoviće a současný chorvatský komiks15) Současný srbský komiks – bělehradská škola (Zoran Penevski aj.)Osnova je orientační a může být upraveno v závislosti na preferencích studentů.

Literatura

doporučená literaturaStein, Daniel – Thon, Jan-Noël (eds.) 2013 From Comic Strips to Graphic Novels. Contributions to the Theory and History of Graphic Narrative (Berlin – Boston: Walter de Gruyter)Encyclopedia of Comic Books and Graphic Novels. Keith Booker, M. (ed.), Greenwood Press, 2010.MCCLOUD, Scott. Jak rozumět komiksu. Praha: BB/art, 2008. 216 s. ISBN 978-80-7381-419-9. comicsDB.cz McCloudův web o knize infoneurčenoSmith, Matthew J. – Duncan, Randy 2011 Critical Approaches to Comics. Theories and Methods (New York – Abingdon: Routledge)

Požadavky

Předpokladem je především zájem o tematiku předmětu. Znalost jihoslovanských jazyků není vyžadována - studijní texty budou zpřístupněny i v českém či anglickém překladu.

Garant

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel PilchMgr. Pavel Pilch