Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj bulharštiny a makedonštiny (BKA313)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKA313 - Historický vývoj bulharštiny a makedonštiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Diachronní pohled na vývoj spisovného bulharského, resp. makedonského jazyka. Teritoriální rozsah bulharského jazykového prostoru. Činnost Cyrila, Metoděje a jejich žáků a následovníků na poli jazykovém; staroslověnština/starobulharština jako nejstarší spisovný slovanský jazyk, její poměr k bulharštině a makedonštině. Historie ztráty deklinace, historie etablování určitého členu. Spory o podobu spisovné bulharštiny v 19. století. Kodifikace spisovné makedonštiny jako nejmladšího spisovného slovanského jazyka.

Osnova

Poslední fáze staroslověnštiny, profilace jednotlivých jazyků z hlediska fonologického a morfologického. Nejstarší období jednotlivých jazyků: starobulharské období u Bulharů, zlatý věk bulharského písemnictví. Středobulharské období 12.-15. století, trnovská škola. Novobulharské období, damaskinské památky, Istorija slavjanobolgarskaja. 19. století: bulharské směry (školy) soupeřící o budoucí podobu spisovné bulharštiny. Vyřešení otázky nářeční osnovy pro spisovnou bulharštinu. Zárodky separatistických tendencí na západě bulharského jazykového území - první pokusy o profilaci makedonštiny jako jazyka odlišného od novodobé bulharštiny. Důležité okamžiky vývoje bulharštiny a makedonštiny ve 20. století (definitivní vyřešení otázky bulharského pravopisu; vytvoření makedonské jazykové normy, K. Misirkov, B. Koneski).

Literatura

povinná literaturaMisirkov, Krste: O makedonských záležitostech. Z makedonštiny přeložil, úvod, encyklopedické heslo o autorovi a vysvětlivky napsal Ivan Dorovský. Brno: Tribun EU, 2012.Spasov, Ljudmil: Periodizacija na istorijata na makedonskiot pismen jazik i negovata standardizacija vo dvaesettiot vek. In: Istorija i filologija. Filološki studii, Skopje, 2007 (http://philologicalstudies.org/dokumenti/2007/vol1/22.pdf).KREJČÍ, Pavel. Přehled vývoje jihoslovanských spisovných jazyků (Od 9. do počátku 19. století). Brno: Masarykova univerzita, 2014.Trajkov, Veselin: Krăste Misirkov i za bălgarskite raboti v Makedonija. Sofija: Znanie, 2000 (http://www.promacedonia.org/bugarash/misirkov/index.html)SESAR, Dubravka Dorotić. Putovima slavenskih književnih jezika :pregled standardizacije češkoga i drugih slavenskih jezika. Zagreb: Zavod za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 1996. viii, 156. ISBN 953-175-050-5. infodoporučená literaturaVidenov, Michail: Současná bulharština. Kapitoly z jejího vývoje. Praha : Univerzita Karlova, 1978.KREJČÍ, Pavel . Přehled vývoje jihoslovanských spisovných jazyků (od 9. do počátku 19. století). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 114 s. ISBN 978-80-210-6914-5. Digitální knihovna FF MU infoIVANOVA-MIRČEVA, Dora a Ivan CHARALAMPIEV. Istorija na bălgarskija ezik. V. Tărnovo: Faber, 1999. 384 s. ISBN 954-9541-32-0. infoRUSINOV, Rusin. Istorija na novobălgarskija knižoven ezik. Veliko Tărnovo: Abagar, 1999. 528 s. ISBN 954-427-369-7. infoKONESKI, Blaže. Istorija na makedonskiot jazik. Skopje: Kočo Racin, 1965. infoneurčenoMinova-Gjurkova, L.: Makedonski jazik. Najnowsze dzieje języków słowiańskich. Opole 1998Dimitrova, S.: Bălgarski ezik. Najnowsze dzieje języków słowiańskich. Opole 1997MLADENOV, Stefan. Istorija na bălgarskija ezik. Sofija: Izdatelstvo na Bălgarskata akademija na naukite, 1979. info

Garant

doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Krejčí, Ph.D.Mgr. Zornica Cvetanova Cvetkova