Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin rumunské literatury (BKA315)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKA315 - Kapitoly z dějin rumunské literatury, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s významnými momenty a postavami dějin rumunské literatury. Seminář je založen na domácí četbě vybraných děl, jejich rozboru na hodinách a zasazení do rumunských, balkánských i evropských historicko-kulturních souvislostí.

Osnova

1. Literatura 19. století. Politické a společenské proměny rumunských zemí. Mihai Eminescu. Ion Luca Caragiale.2. Období realismu a naturalismu. Liviu Rebreanu.3. Exilová tvorba. Rumunská emigrace do Francie a dalších zemí.4. Tristan Tzara a dadaismus. Absurdní drama a Eugéne Ionesco.5. Mircea Eliade, jeho život, odborná práce, literární tvorba.6. Literatura po druhé světové válce. Socialistický realismus. Povídková tvorba 60. let. Dumitru Radu Popescu.7. Vývoj rumunského dramatu po druhé světové válce. Alexandru Mirodan.8. Ceauşeskova diktatura a totalitní Rumunsko v prózách a esejích laureátky Nobelovy ceny Herty Müllerové.9. Současná rumunská poezie. Cassian Maria Spiridon. Andrei Bodiu. Alexandru Muşina. Nichita Danilov. Angela Baciu-Moise.10. Současná rumunská próza. Octavian Paler. Dumitru Ţepeneag. Nicolae Rusu.11. Současná rumunská próza. Mircea Cărtărescu. Petru Cimpoeşu. Anca Maria Mosora.

Literatura

Kavková, M.: Nástin vývoje rumunské literatury. Praha 1965Šrámek, J.: Nástin dějin a kultury Rumunska. Praha 1975DOROVSKÝ, Ivan . Slovník balkánských spisovatelů. Albánská, bosensko-hercegovská, bulharská, chorvatská, makedonská, slovinská, srbská a černohorská literatura. 1. vyd. Praha: LIBRI, 2001. 683 s. Slovníky spisovatelů. ISBN 80-7277-006-3. infoVALENTOVÁ, Libuše. Slovník rumunských spisovatelů. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 259 s. ISBN 80-7277-069-1. infoKAVKOVÁ, Marie. Slovník spisovatelů : Rumunsko [23785]. Praha: Odeon, 1984. info

Garant

doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan StrmiskaMgr. Milan Strmiska