Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tradiční architektura na Balkáně (BKB408)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKB408 - Tradiční architektura na Balkáně, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz představuje tradiční architekturu na Balkáně jako součást kulturního prostředí a kulturního dědictví, jako výsledek dlouhého vývoje, generačního předávání, inovací a tvůrčí invence, jako tzv. jev dlouhého trvání. Vysvětluje paradigma jejích užitných, společenských, sakrálních a estetických funkcí a prezentuje ji jako svědectví o člověku, jeho všedním i svátečním životě. Studenti se seznámí s tradiční architekturou rurálního a urbánního prostředí Balkánu, různých společenských vrstev, socioprofesních skupin, s elementárními a vyspělými formami. Získají povědomí o starověkých východiscích, o mediteránní koncepci bydlení a mediteránních inovačních zdrojích evropské architektury. Na příkladech z jihovýchodní Evropy pochopí problematiku etnoidentifikační znakovosti a symboličnosti tradiční architektury. Osvojí si základy odborné terminologie a základní otázky interpretace. Orientují se v problematice ochrany a využití památek na Balkáně.

Osnova

1. Architektura jako jedna z nejpozoruhodnějších lidských činností. Pojmy tradiční, lidová, původní architektura, stavitelství, dům a obydlí.2. Studium tradiční architektury na Balkáně v evropských souvislostech: směry, metody, teorie. Makrorajonizace Evropy podle cambridgeské Vernacular Architecture of the World.3. Architektura jako součást kulturní krajiny a sídla. Obchodní ulice čaršija a veřejné stavby: karavanseraj, kašna a další.4. Rezidenční význam dvora.5. Technické, architektonické a výtvarné aspekty domu.6. Prostorové řešení domu. Věžové domy.7. Oddýmení obydlí.8. Život v domě. Typy a formy velkorodinné rezidence.9. Profesní stavitelské skupiny.10. Megaron a další starověká východiska projekčního myšlení. Otázka orientálních prvků. Mediteránní pojetí bydlení. Nejstarší recentní doklady tradičního domu: Arbanasi, Jurinac kuća.11. Diferenciace, jednota a specifičnost tradiční architektury Balkánu. Alpská a balkánská cesta mediteránních inovací středoevropské architektury.12. Dřevěné kostely v severním Srbsku – projev národní emancipace. Bulharská văzroždenska kašta, văzroždenski dvor, řecké panské domy, konaci prvních srbských knížat, brânkoveanský styl v Rumunsku.13. Památková ochrana in situ. Muzea v přírodě. Kulturní turistika.

Literatura

Evropská muzea v přírodě. Photo by Jiří Langer. Vyd. 1. Praha: Baset, 2005. 895 s. ISBN 80-7340-069-3. infoFROLEC, Václav. Kulturní společenství a interetnické vztahy v lidovém stavitelství v Podunají. Praha: Academia, 1970. 89 s., [17. infoBočková, Helena. Vícedílný dvůr na Balkáně – specifický fenomén mediteránní tradice v Evropě. Český lid 95, 2008, s. 191–209. ISSN 0009-0794.Kožucharov, Georgi. Bălgarski kăšti ot epochata na Văzraždaneto. Sofija: BAN 1953.Kojić, Branislav Dj. Stara gradska i seoska architektura u Srbiji. Beograd: Prosveta 1949.Vendbanime dhe banesa fshatare. Edited by Ali Muka - Emin Riza - Pirro Thomo. Tiranë: Botimettoena, 2004. 480 s. ISBN 99927-1-926-5. infoBotík, Ján. Sociálne determinácie roľníckych obydlí vo svetle etnografických zistení. Archaeologia historica 12, 1987, s. 245–273 (balkánská část).Bočková, Helena – Langer, Jiří. The Carpathian-Balcan Comparison Enriches the Studies of the Carpathian Tradicional House. Basic and Orientation of Research. Ethnologia Europae Centralis 5, 2001, s. 30–56. ISSN 1210-1109.VITRUVIUS POLLIO, Marcus. Deset knih o architektuře [Vitruvius, 2001] : De architectura libri decem (Orig.). Translated by Alois Otoupalík, Edited by Jan Bouzek. 3. vyd. Praha: Arista, 2001. 438 s. : i. ISBN 80-86410-23-4. infoJELÍNEK, Jan. Střecha nad hlavou : kořeny nejstarší architektury a bydlení. 1. vyd. Brno: Vutium, 2006. 461 s. ISBN 80-214-2367-6. Internetové knihkupectví Munipress info

Garant

doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena BočkováPhDr. Helena Bočková