Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika a lexikon češtiny I (CJA055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJA055 - Gramatika a lexikon češtiny I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

"Povinnou součástí" moderních teorií jazyka je axiom, že dva jeho základní moduly tvoří slovník/lexikon a gramatika/syntax a že oba moduly musejí být vzájemně kompatibilní. Jazykové teorie se pak, zjednodušeně řečeno, liší podle toho, kolik a jaké informace nutné pro budování syntaktické struktury gramaticky správných frází různé komplexnosti ukládají do slovníku a kolik do syntaxe. V přednášce budou z tohoto hlediska analyzovány vlivné koncepce zakotvené v rámci evropského strukturalismu a u nás (Kuryłowicz, Mathesius, Skalička kontra Dokulil) a v rámci formálních gramatik, zvl. Chomského Teorie principů a parametrů.

Osnova

Analýza architektury jazyka v Standard Theory, v Goverment and BindingTheory a v Minimalist Program.Analýza organizace slovníku v těchto modelechAnalýza lexikálních a funkčních kategoriíAnalyza gramatikalizaceAnalýza modelů bez modularity (funkční strukturalismus)

Literatura

doporučená literaturaKARLÍK, Petr . Gramatika a lexikon češtiny. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 118 s. ISBN 978-80-210-6845-2. Digitální knihovna FF MU infoneurčenoEMONDS, J. E. (2004): Organizace lexikonu. In: Hladká, Z. - Karlík, P. (eds.): Čeština-univerzália a specifika 5. Praha: Nakl. Lidové novinyCHOMSKY, N. (1970): Remarks on nominalization. In: Jacobs, R. - Rosenbaum, P. (eds.), Reedings in English transformational grammar, Waltham, Mass.: Ginn & Co. 1970, s. 184-221.KURYŁOWICZ, J. (1936): Dérivation lexicale et dérivation syntaxique. Bulletin de la Société linguistique de Paris 37, s. 79-92; česky: Machová, S. ad. (1974): Principy strukturní syntaxe I. Praha: SPN, s. 87-94.Di SCIULLO, A. - WILLIAMS, E. (1987): On the Definition of Word. Cambridge, Mass.: The MIT Press.Další materiály viz uvedené základní zdroje a ostatní podklady poskytnuté vyučujícím. / Other relevant materials are listed in the main given sources and are also available from the teacher.Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Edited by Jana Pleskalová. Vyd. 1. Praha: Academia, 2007. 683 s. ISBN 978-80-200-1523-5. infoEncyklopedický slovník češtiny. Edited by Petr Karlík - Marek Nekula - Jana Pleskalová. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s. ISBN 80-7106-484-X. info

Garant

prof. PhDr. Petr Karlík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Karlík, CSc.