Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do slavistiky I (CJBB121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB121 - Úvod do slavistiky I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle přednášky jsou:1) doplnění a prohloubení učiva probíraného v předmětu CJA003 Úvod do staroslověnštiny a slavistiky pro bohemisty I;2) aplikace teoretických znalostí při rekonstrukci praslovanských tvarů;3) základní orientace v slavistické odborné literatuře.

Osnova

Předmět slavistikyKapitoly z dějin slovanské jazykovědySlovanské jazyky a jejich klasifikacePísmo u SlovanůOd indoevropského prajazyka k praslovanštiněJazyky satemové a kentumovéBaltoslovanská jazyková jednotaPraslovanština (s důrazem na praslovanské hláskosloví)Nářeční štěpení praslovanštiny

Literatura

Další materiály viz uvedené základní zdroje a ostatní podklady poskytnuté vyučujícím. / Other relevant materials are listed in the main given sources and are also available from the teacher.VEČERKA, Radoslav . Jazyky v komparaci 2: Charakteristiky současných slovanských jazyků v historickém kontextu. Praha: Euroslavica, 2009. 148 s. ISBN 978-80-85494-87-7. infoKapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Edited by Jana Pleskalová. Vyd. 1. Praha: Academia, 2007. 683 s. ISBN 978-80-200-1523-5. infoEncyklopedický slovník češtiny. Edited by Petr Karlík - Marek Nekula - Jana Pleskalová. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s. ISBN 80-7106-484-X. infoČERNÝ, J. Dějiny lingvistiky. Praha: Votobia, 1996. info

Požadavky

Přednáška je určena zejména studentům, kteří současně studují předmět CJA003 Úvod do staroslověnštiny a slavistiky pro bohemisty I.

Garant

doc. Mgr. Pavel Kosek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ilona Janyšková, CSc.