Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do slavistiky II (CJBB122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB122 - Úvod do slavistiky II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle přednášky:1) doplnění a prohloubení znalostí nutných ke zkoušce z předmětu CJA005 Úvod do staroslověnštiny a slavistiky pro bohemisty II;2) bližší seznámení s jednotlivými slovanskými jazyky;3) pochopení důležitosti staroslověnštiny pro srovnávací studium slovanských jazyků.

Osnova

Důsledky nářečního štěpení praslovanštiny zejména pro hláskový vývoj jednotlivých slovanských jazyků.Stručná charakteristika jednotlivých slovanských jazyků.Místo staroslověnštiny mezi ostatními slovanskými jazyky.Charakteristické znaky staroslověnštiny v hláskosloví, morfologii, lexiku.Vývojové fáze staroslověnštiny.Redakce staroslověnštiny.Nejvýznamnější staroslověnské literární památky.

Literatura

VEČERKA, Radoslav . Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc; Praha: Univerzita Palackého; Euroslavica, 2006. 273 s. Univerzita Palackého Olomouc. ISBN 80-244-0889-9. info

Požadavky

Přednáška je určena zejména studentům, kteří současně studují předmět CJA005 Úvod do staroslověnštiny a slavistiky pro bohemisty II.

Garant

PhDr. Ilona Janyšková, CSc.

Vyučující

PhDr. Ilona Janyšková, CSc.