Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština v průběhu 12.-15. století (CJBB136)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB136 - Čeština v průběhu 12.-15. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní náplní semináře je jazykový a stylistický rozbor vybraných českých textů od 13.-15. století nebo rozbor staročeské grafiky. Obsahem seminární práce je buď téma týkající se soudobého společenského vývoje v českých zemích, nebo analýza všech jazykových aspektů vybraného textu, která ústí v konstatování, jakým dojmem mohl text v době svého vzniku působit na tehdejší publikum, tzn. zhodnocení stylistického záměru jeho tvůrce a jeho výsledku. U anonymních skladeb z rané literární doby slouží jejich hláskoslovná a morfologická analýza navíc k přesnému časovému zařazení textu. Seminární práce o staročeské grafice sledují, v čem se grafika vybrané staročeské památky shoduje/neshoduje s dosavadním obrazem grafiky 12.-15. stol. Konfrontací dílčích poznatků o plánu hláskoslovném, morfologickém, syntaktickém a pojmenovacím, popř. o literární formě, se dospívá ke komplexnímu obrazu jazyka a stylu analyzovaného díla a jeho zhodnocení. Představení tehdejší společnosti z různých zorných úhlů zase umožní lépe pochopit postavení staré češtiny v českých zemích.

Osnova

Náplní semináře jsou vybraná témata z vývoje spisovné češtiny.Výklad vyučujícího, který představí podobu češtiny v období 12.-15. stol.Referáty studentů na téma čeština/společnost ve vybraném vývojovém období (raná stará čeština 12.-13. stol., čeština 14. stol., čeština doby husitské – 15. století).Následná diskuse, v níž se studenti vyjadřují k přednášenému tématu.

Literatura

Havránek, B. Vývoj spisovného jazyka českého. In Československá vlastivěda, řada II, Spisovný jazyk český a slovenský. praha 1936, s. 1-144.PLESKALOVÁ, Jana , Michaela ČORNEJOVÁ , Pavel KOSEK , Lucie RYCHNOVSKÁ a Jana ZEMANOVÁ . Dějiny českého pravopisu (do r. 1902). 2010. URL infoŠLOSAR, Dušan , Radoslav VEČERKA , Jan DVOŘÁK a Petr MALČÍK . Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Vyd. 3., opr. a dopl. Brno: Host, 2009. 178 s. 418. ISBN 978-80-7294-311-1. infoVEČERKA, Radoslav . Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. PLESKALOVÁ, J., KARLÍK, P., KRČMOVÁ, M. a VEČERKA, R. (ed.). Praha: Academia, 2007. 638 s. Academia, 1. ISBN 978-80-200-1523-5. infoEncyklopedický slovník češtiny. Edited by Petr Karlík - Marek Nekula - Jana Pleskalová. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s. ISBN 80-7106-484-X. info

Požadavky

CJA041 Histor. mluvn. češtiny && CJBA13 Vývoj spis. češtiny

Garant

prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.