Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stará čeština (CJBB138)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB138 - Stará čeština, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen přečíst a přepsat texty z různých období vývoje českého jazyka a zároveň jim porozumět. Informace získané v teoretické části výuky bude schopen aplikovat na konkrétní jazykový materiál: rozpozná typ pravopisu, dokáže popsat jeho charakteristické rysy a časové rozpětí jeho užívání; na základě nabytých znalostí o vývoji hláskosloví a tvarosloví dokáže konkrétní text časově a stylově zařadit a své rozhodnutí podložit kvalifikovanými argumenty. Bude schopen odhalit i případné nářeční rysy textu. Osvojí si znalost vývoje českých hlásek a tvarosloví v různých vývojových obdobích, to vše na pozadí svých znalostí současné češtiny. Naučí se využívat základní příručky k problematice staré češtiny a jejího vývoje, včetně elektronických lexikografických zdrojů.

Osnova

Základní pojmy: stará čeština, periodizace vývoje češtiny.Práce se staročeskými slovníky: vyhledávání.Transliterace a transkripce.Slovesný systém ve staré češtině.Deklinační systém ve staré češtině.Vývoj hláskosloví od konce 10. století až do současnosti.Systémy českého pravopisu.

Literatura

doporučená literaturaKOSEK, Pavel . Historická mluvnice češtiny - překlenovací seminář. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 112 s. ISBN 978-80-210-6974-9. Digitální knihovna FF MU infoKOSEK, Pavel . Historická mluvnice češtiny I. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 211 s. ISBN 978-80-210-6906-0. Digitální knihovna FF MU infoneurčenoPLESKALOVÁ, Jana . Stará čeština pro nefilology. Brno: Vydavatelství MU, 2001. 149 s. ISBN 80-210-2733-9. infoBĚLIČ, Jaromír, Adolf KAMIŠ a Karel KUČERA. Malý staročeský slovník. Edited by Václav Křístek. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 707 s. infoŠLOSAR, Dušan. Stará čeština pro archiváře. 1. Brno: Universita J.E. Purkyně, 1971. 119 s. info

Požadavky

(! AR2A24z Stará čeština ) || (! PV1A12 Stará čeština )

Garant

Mgr. Michaela Boháčová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Boháčová, Ph.D.