Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší gramatiky češtiny (CJBB161)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB161 - Starší gramatiky češtiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit se s obsahem a intencemi gramatik češtiny v 16. a 17. století.

Osnova

Studenti/studentky se seznámí s obsahem a itencemi gramatik češtiny v 16. a 17. století na základě společné komentované četby jejich textů (komentovat bude vyučující i vyučovaní, žádoucí je aktivní účast na základě domácí přípravy). Postupovat se bude chronologicky od tzv. náměšťské mluvnice k mluvnici Václava Jana Rosy. Během semestru vystoupí každý/každá se stručným referátem na některé z rozšiřujících témat: evropská gramatická tradice, starověká metrika, slavizmus apod. (na výběru témat se dohodneme podle toho, kolik se nás sejde a čím se kdo už zabýval). Společná četba se bude týkat textů českých i latinských – proto je dobré vyzbrojit se pro účast v semináři aspoň povšechnou znalostí jazyka starých Římanů (je výhodou, ne podmínkou účasti – stačí ochota procházet texty).

Literatura

povinná literaturaVINTR, Josef. Studien zur älteren tschechischen Grammatographie. Ed. B. Vykypěl. München: LINCOM Europa, 2008 [= Travaux linguistiques de Brno 03].KOUPIL, Ondřej. Grammatykáři: jazyková a kulturní reflexe češtiny 1533—1672. Praha: Karolinum, 2007 (vyšlo 2008).PORÁK, Jaroslav (ed.). Starší české, slovenské a slovanské mluvnice. Praha: Univerzita Karlova, 1985 [= Práce z dějin slavistiky X].VEČERKA, Radoslav . Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. PLESKALOVÁ, J., KARLÍK, P., KRČMOVÁ, M. a VEČERKA, R. (ed.). Praha: Academia, 2007. 638 s. Academia, 1. ISBN 978-80-200-1523-5. info

Garant

prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.

Vyučující

PhDr. Ondřej Koupil, Ph.D.prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.