Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika v pedagogické praxi (CJBB162)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB162 - Stylistika v pedagogické praxi, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je rozvíjet jazykové poznatky, dovednosti a kompetence studentů zejména z moderní stylistiky. Seminář bude zaměřen na konkrétní využití a uplatnění praktických jazykových dovedností studentů ve vyučovací praxi na 2. stupni základní školy (nižším stupni víceletého gymnázia) a na tzv. 3. stupni, tj. na střední škole. Seminář je orientován prakticky, z metod převažuje kolektivní i individuální práce s různorodými texty.

Osnova

A) Stylistika a její postavení ve školské praxi (RVP/ŠVP); možnosti a východiska B) Možnosti stylistického rozboru na ZŠ/SŠ (Určování stylové charakteristiky výrazových prostředků všech jazykových rovin - analýza kompozice komunikátu z pozice jazykovědné stylistiky – stylotvorné faktory - stylové normy - stylová oblast/funkční styl) C) Aplikace teoretických poznatků při praktické práci s texty vzhledem k vymezenému adresátovi (žák 2. stupně ZŠ či SŠ)

Literatura

ČECHOVÁ, Marie, Marie KRČMOVÁ a Eva MINÁŘOVÁ. Současná stylistika. Vyd. 1. Praha: Lidové noviny, 2008. 381 s. ISBN 978-80-7106-961-4. infoEncyklopedický slovník češtiny. Edited by Petr Karlík - Marek Nekula - Jana Pleskalová. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s. ISBN 80-7106-484-X. info

Požadavky

CJA015 Souč. č. j. - stylistika Seminář vyžaduje úspěšné zvládnutí fonetiky a fonologie, morfologie a tvoření slov, lexikologie, syntaxe a teorie literatury. Seminář je určen především pro studenty učitelství, kteří již úspěšně absolvovali zkoušku z předmětu Současný český jazyk – stylistika.

Garant

prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.

Vyučující

PhDr. Martin Schacherl, Ph.D.prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.