Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Czech syntax (CJBB172)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB172 - Introduction to Czech syntax, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tato přednáška představuje úvod do problematiky teorie syntaxe. Probere základní syntaktickou terminologii, způsoby reprezentace a vybraná pravidla. Zaměřuje se na představení nástrojů syntaktické analýzy, které pak studenti mohou samostatně aplikovat při analýze nových příkladů.Přednáška je určena především posluchačům navštěvujícím povinný předmět Současný český jazyk – syntax (CJA010). Přednáška probere syntaktickou teorii a nástroje, seminář je pouze aplikuje. Účast na přednášce je pro studenty semináře doporučena -- bez ní se musí naučit teorii sami četbou učebnice, kterou budu na přednášce rozebírat.Přednášku lze doporučit i studentům všech filologických oborů a také studnetům přijíždějícím v rámci programu Erasmus+.

Osnova

1. Co je syntax2. Ambiguita a struktura3. Testy konstituentů4. Vázání5. Hlava -- komplement -- adjunkt6. Posun hlavy7. Otázky a ostrovy8. Subjekt

Literatura

povinná literaturaHAEGEMAN, Liliane M. V. Thinking syntactically :a guide to argumentation and analysis. 1st pub. Malden: Blackwell, 2006. xii, 386 s. ISBN 1-4051-1852-0. infoBÜRING, Daniel. Binding Theory. Cambridge: Cambidge University Press. 2005. (kap. 1))

Požadavky

Předmět je vyučován anglicky. Studenti musí ovládat jazyk tak, aby si mohli přečíst učebnici psanou jednoduchou angličtinou a aby porozuměli anglickému zadání testu (odpovědi budou a-b-c-d, takže psaná angličtina na úrovni není podmínkou). Dále budu předpokládat znalost základní terminologie (substantivum, předložka, ...)

Garant

Mgr. Pavel Caha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Caha, Ph.D.