Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy využití korpusů (pro praxi) (CJBB75)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB75 - Základy využití korpusů (pro praxi), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je získání základních dovedností pro práci s jazykovými korpusy.

Osnova

1. Základní seznámení s korpusovým manažerem bonito, získání přístupových práv ke korpusům ČNK2. Charakteristika dostupných korpusů3. Hledání v korpusu podle volitelných atributů4. Morfologické značkování a lemmatizace5. Využití třídění a statistik6. Pozorování korpusových dat a jejich porovnání s gramatickými poučkami7. Samostatné řešení zadaných úkolů a jejich prezentace: vyhledávání v korpusech podle lemmatu/tagu a bez pomoci lemmatizace/morfologické anotace.8. Samostatné řešení zadaných úkolů a jejich prezentace: vyhledávání podkladů pro analýzu problému z formální morfologie.9. Samostatné řešení zadaných úkolů a jejich prezentace: vyhledávání podkladů pro analýzu problému ze slovotvorby.10. Samostatné řešení zadaných úkolů a jejich prezentace: vyhledávání podkladů pro porovnání slovníkových definic a korpusové analýzy významu slov užitých v korpusových textech.11. Samostatné řešení zadaných úkolů a jejich prezentace: vyhledávání podkladů pro formulaci distribučních pravidel variant.12. Dedukce formálních vlastností přirozeného jazyka na základě pozorování korpusových dat.

Literatura

ŠULC, Michal. Korpusová lingvistika :první vstup. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1999. 94 s. ISBN 80-7184-847-6. infoJak využívat Český národní korpus. Edited by František Čermák - Renata Blatná. Vyd. 1. Praha: Lidové noviny, 2005. 179 s. +. ISBN 80-7106-736-9. info

Požadavky

Základní znalost české gramatiky.

Garant

doc. PhDr. Klára Osolsobě, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Klára Osolsobě, Dr.