Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie a korpus (CJBB84)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB84 - Morfologie a korpus, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je určen studentům, kteří se chtějí hlouběji seznámit s možnostmi využívání jazykových korpusů v lingvistickém výzkumu. Student musí být schopen analyzovat lingvistický problém z hlediska možnosti využití korpusu.

Osnova

1. Morfologické značkování a lemmatizace2. Morfologické vlastnosti substantiv na základě analýzy korpusových dat3. Vyhledávání substantiv podle vzoru.4. Hláskoslovné alternace v morfologii substantiv na základě analýzy korpusových dat.5. Vyhledávání substantiv s hláskoslovnými alternacemi.6. Morfologické vlastnosti sloves na základě analýzy korpusových dat.7. Vyhledávání slovesných tvarů bez použití morfologické značky.8. Pravidla slovosledu analytických slovesných tvarů na základě analýzy korpusových dat.9. Vyhledávání složených slovesných tvarů v korpusu.10. Odhalování formálních zákonitostí ve slovotvorbě na základě analýzy korpusových dat.11. Vyhledávání deverbativ v korpusu.12. Samostatné zpracování prezentace řešení lingvistického problému na základě dat z korpusu.

Literatura

OSOLSOBĚ, Klára . Česká morfologie a korpusy. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2014. 236 s. ISBN 978-80-246-2562-1. URL info

Požadavky

CJBB105 Korpus. lingv. - předn. Předpokladem přijetí do semináře je kolokvium z Úvodu do korpusové lingvistiky (CJBB105).

Garant

doc. PhDr. Klára Osolsobě, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Klára Osolsobě, Dr.