Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové nástroje pro češtinu (CJBB85)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBB85 - Počítačové nástroje pro češtinu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se v semináři seznámí s možnostmi, které lingvistům nabízí počítačové zpracování přirozeného jazyka. Pozornost bude věnována především konkrétním počítačovým nástrojům, které jsou schopny značně zjednodušit a urychlit zpracování jazykového materiálu převážně z oblasti morfologie a slovotvorby. Studenti si vyzkouší práci s lingvistickým softwarem vyvíjeným na Fakultě informatiky MU a s jeho pomocí budou zpracovávat konkrétní úkoly. Hlavní cíle kurzu jsou:získat základní orientaci v oboru NLP; seznámit se se softwarem vhodným pro lingvisty; naučit se nástroje používat a využívat; s použitím vybraného softwaru zpracovat zadanou seminární práci.

Osnova

Úvod, lingvistické webové stránky, pracoviště NLP.Prohlížeč a editor slovníků DebDict, překladový slovník Metatrans.Jazykové korpusy, manažer Bonito 2, Word Sketches.Morfologický analyzátor AJKA, Derivační rozhraní.Syntaktická analýza, KLARA, PDTB, SYNT.Sémantická síť WordNet.Valenční slovníky Vallex, VerbaLex.Zpracování zadaného seminárního úkolu.

Literatura

SMRŽ, Pavel a Karel PALA . Elektronická podoba SSJČ. 2001. URL infoHORÁK, Aleš , Karel PALA , Adam RAMBOUSEK a Albena RANGELOVA. Nové nástroje pro českou lexikografii - DEB2. In Sborník konference Grammar & Corpora 2005. 2006. vyd. Praha: Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR, 2006. s. 190-196, 7 s. ISBN 80-86496-32-5. infoStudie z korpusové lingvistiky. Edited by František Čermák - Jana Klímová - Vladimír Petkevič. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2000. 531 s. ISBN 80-7184-893-X. infoPALA, Karel a Pavel ŠEVEČEK . Česká lexikální databáze typu WordNet (v rámci projektu EuroWordNet-2). Sborník prací filosofické fakulty brněnské university, Brno: MU Brno, 1999, roč. 1999, A 47, s. 51-64. ISSN 0231-7567. info

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.

Vyučující

Mgr. Dana Hlaváčková, Ph.D.