Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České drama 2. pol. 20. století (CJBC551)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBC551 - České drama 2. pol. 20. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz nabídne základní přehled historického vývoje českého dramatu od konce druhé světové války až do současnosti. Hlavní náplní seminářů bude formální i obsahová analýza vybraných dramat, které reprezentují dobové i žánrové proměny české dramatické produkce v posledních sedmdesáti letech. Analyzované hry pak budou vsazeny do širších souvislostí kulturního i společensko-politického vývoje a také do kontextu soudobého literárního a divadelního života.

Osnova

1. české drama po květnovém osvobození: alegorie války, reportáž, historické drama, politická satira – 2. nástup budovatelského dramatu na konci 40. a začátku 50. let: výrobní drama, vesnické drama o kolektivizaci, historické drama nové doby – 3. lyrické drama konce 50. let a let 60. – 4. a 5. modelová a absurdní dramatika 60. let – 6. dramatické texty divadel malých forem – 7. oficiální dramatika doby normalizace – 8. samizdatová a exilová dramatika – 9. dramatické texty studiových divadel a pokračování divadel malých forem – 10. 90. léta – postmoderna: lyrické drama, psychologická groteska, drama ze současnosti

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Marek LollokMgr. Aleš Merenus, Ph.D.