Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Od litery k performance: česká experimentální poezie (CJBC552)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBC552 - Od litery k performance: česká experimentální poezie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz nabídne možnost seznámit se s vlivným proudem české experimentální poezie 60. a 70. let (s určitými časovými přesahy na obě strany). Cílem předmětu bude porozumět specifické estetice experimentální poezie založené na multimediálním půdorysu, obeznámit se s tvůrčími přístupy a autorskou poetikou nejvýznamnějších představitelů daného směru a načrtnout v historické perspektivě jeho vývoj v rámci sociokulturního klimatu doby. Hlavní náplní jednotlivých seminářů bude především analýza konkrétních básnických děl doplněná o rámcový výklad k probíranému tématu.

Osnova

1. úvod do problematiky – základní pojmy, estetické programy a premisy;2. východiska a kontext – předchůdci experimentální poezie, soudobý kontext literární a výtvarný;3. od literární koláže k destatismu – proměny poetiky v díle Jiřího Koláře 50. a 60. let;4. vizuální poezie a společnost – subverzivita umělecké výpovědi v konstelacích Václava Havla a jiných autorů;5. zvuková matérie a literatura – fónická poezie a grafická hudba;6. text jako konstrukt, hláska jako materiál – umělá poezie a (ne)komunikativnost se čtenářem, letterismus a poezie v obraze;7. poezie jako pobídka k činu a jako čin – pragmatické a konativní vzorce návodné a akční poezie;8. variace a permutace – specifika autorské poetiky Emila Juliše;9. pozoruhodní solitéři - Josef Honys a Miroslav Topinka;10. vysychající řeka – pokračování experimentu v době normalizace;11. nová generace nastupuje – odkaz experimentální poezie v porevoluční literatuře;12. mezikulturní dialog experimentu – experimentální poezie coby mezinárodní umělecké hnutí.

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Kuběnský