Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český strukturalismus v exilu (CJBC609)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBC609 - Český strukturalismus v exilu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je koncipován jako úvod do dějin českého strukturalismu v exilu. Zaměřuje se na analýzu podob a proměn českého strukturálního myšlení v exilu, které nejlépe reprezentují badatelské koncepce exulantů tří emigračních vln: R. Wellka, R. Jakobsona, L. Matějky, M. Součkové, F. Galána, J. Veltruského, M. Grygara, K. Chvatíka, L. Doležela, E. Volka, P. Steinera, J. Tomana, T. Winnera atd. Předmětem výzkumu jsou jejich literárněteoretické úvahy, kdy zejména v konfrontaci s ruským formalismem, Novou kritikou a francouzským strukturalismem podnětně rozvíjeli a „dopracovávali“ poetiku pražské školy.Cílem kurzu je:analyzovat přínos členů Pražské školy české a světové literární vědě a teoriiurčit vzájemné souvislosti mezi českou a světovou literární teoriíseznámit studenty se širokým spektrem teoretických textů.

Osnova

(a) Nástin dějin českého strukturalismu; (b) PLK a jeho hlavní představitelé; (c) První exilová vlna: Roman Jakobson a René Wellek; (d) Druhá exilová vlna: L. Matějka, M. Součková, F. W. Galán, J. Veltruský; (e) Třetí exilová vlna: L. Doležel, F. Svejkovský, E. Volek, P. Steiner, J. Toman, K. Chvatík, M. Grygar atd.; (f) Český strukturalismus v kontextu světové literární teorie.

Literatura

CHVATÍK, Květoslav. Strukturální estetika :řád věcí a řád člověka. 1. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1994. 86 s. ISBN 80-85865-03-3. info

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Sládek, Ph.D.