Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická textologie I (CJBC618)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBC618 - Praktická textologie I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po úspěšném absolvování předmětu:- ozřejmí si vývoj edičních zásad od 19. století po dnešek;- naučí se vyhledat a určit výchozí text pro kritické vydání;- zvládne základní postupy při textologické přípravě textu;- osvojí si korektorské značky a způsob záznamu různočtení;- samostatně zpracuje krátký text k vydání i s ediční poznámkou.Výklad edičních zásad (v jejich vývoji od 19. století po dnešek) a pracovního postupu při přípravě kritického vydání. Příprava textu od počáteční fáze (vyhledávání pramenů, jejich shromáždění a srovnání, atribuce textu, určení výchozího textu) až po konečnou podobu textu včetně kritického komentáře. Výklad postupu při přípravě čtenářského vydání. Ediční poznámky v čtenářském vydání.

Osnova

(1)Literatura předmětu a její hodnocení. Seznámení s korektorskými značkami. (2-4) Výklad edičních zásad (včetně jejich vývojových proměn) a textových úprav v textech z 19. století a v textech 20. století. (5-7) Text, textové prameny (jejich soustředění a typy těchto pramenů, datace, třídění a uspořádání pramenů, určování autorství – atribuce textu). Výchozí text a způsob práce s tímto textem. Autorsky definitivní text, geneticky definitivní text, společensky fungující text. (8) Různé typy vydání textů: vědecké vydání, čtenářské vydání, vydání pro mládež. Charakteristika komentáře u jednotlivých typů vydání. (9-10) Zkušební zpracování krátkých textů, dvou až třístránkových, po stránce textologické, kontrola těchto textů a hodnocení jejich zpracování. Posluchač zpracuje text podle svého výběru a opatří ho krátkou ediční poznámkou. – (11-14) Pro názornost a možnost diskuse nad textem je zařazena společná příprava kritického vydání (text pohádky B. Němcové nebo jiného textu podle dohody).

Literatura

VAŠÁK, Pavel. Textologie :teorie a ediční praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 1993. 235 s. ISBN 80-7066-638-2. infoEditor a text : úvod do praktické textologie. Edited by Rudolf Havel - Břetislav Štorek. Vyd. 1. Praha: Československý spisovatel, 1971. 178 s. infoNOVÁK, Arne. Kritika literární : metody a směry, zásady a prakse. 2. vyd. Praha: F. Topič, 1925. infoEdiční teorie a metodika :sborník autorových textů vydaný k jeho životnímu jubileu. Edited by Ivan Šťovíček. Praha: Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR, v.v.i., 2008. 225 s. ISBN 978-80-7286-123-1. infoVOIT, Petr. Encyklopedie knihy :starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. 1. vyd. Praha: Libri, 2006. 1350 s., [. ISBN 80-7277-312-7. info

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Vlastimil Válek, CSc.