Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s recitátorem na střední škole (CJBC711)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJBC711 - Práce s recitátorem na střední škole, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Práce v semináři bude věnována kultivaci praktických dovedností, jež využívá učitel při práci s recitátorem.Hlavní cíle předmětu jsou následující:vyjádřit interpretaci literárního textu hlasempracovat s parametry hlasu recitátorakultivovat recitátorovu techniku řeči a jehoschopnost ovládnout mimiku a gestiku vzhledem k adekvátní interpretaci literárního textu.zvládnout nutné penzum odborné literatury a metod práce s ní.

Osnova

1. Práce s dechem, posazení hlasu.2. Odstranění trémy, prostor recitačního výkonu.3. Základní principy české výslovnosti, specifika slovního přízvuku.4. Základní techniky práce s recitátorem. Recitační soutěže, práce porotce.5. Výběr vhodného textu vzhledem k povaze recitátora a jeho věku.6. Specifika básnického textu.7. Specifika prozaického textu8. Tvorba literárního pásma.9. - 10. Práce na vybraném uměleckém textu dle výběru studenta.11. - 14. Práce na literárním pásmu (Modlitby z archy, Charmsovy literární anekdoty, Zlatý kolovrat, Montáž z dopisů Boženy Němcové, ...)

Literatura

povinná literaturaZámečníková, Emílie: Cesta k přednesu aneb Průvodce pro pedagogy a mladé recitátory. Praha: Nipos, 2009.neurčenoŽivé slovo :45 (+3) zamyšlení nad tajemstvím poezie a hlasu. Edited by Vladimír Justl. 1. vyd. Praha: Akropolis, 2004. 151 s. ISBN 80-903417-4-8. infoAno, slyšet se navzájem. Edited by Vladimír Justl. 1. vyd. Praha: Divadelní ústav, 1985. 231 s., 14. infoHŮRKOVÁ-NOVOTNÁ, Jiřina a Vítězslava ŠRÁMKOVÁ. Mluvený projev a přednes. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 300 s. infoMISTRÍK, Jozef. Hovory s recitátorem. Praha: Lyra Pragensis, 1976. infoMISTRÍK, Jozef. Úvahy s recitátorom. Martin: Matica slovenská, 1974. infoČeský a slovenský umělecký přednes 1966-1968 : výběr z tisku. Edited by Jaroslav Beránek - Jiří Hraše. Praha: Divadelní ústav, 1969. 92 s. infoSlyšet se navzájem : 60 hlasů o uměleckém přednesu. Edited by Vladimír Justl. Praha: Orbis, 1966. info

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vlastimil Čech, Ph.D.