Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury pro bakalářské studium - přednáška (CJC020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJC020 - Úvod do studia literatury pro bakalářské studium - přednáška, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po úspěšném absolvování předmětu:- zná problematiku studia literatury a literární vědy, její struktury;- rozumí specifičnosti literatury jako druhu umění, jejímu funkčnímu dělení;- osvojí si teoretické základy versologie;- dokáže analyzovat předložené texty z hlediska versologického;- je schopen využít teoretické poznatky při komplexní interpretaci textu;Přednáška si klade za cíl seznámit studenty 1. ročníku s rozsahem a způsobem studia české literatury. Stanoví místo literatury mezi ostatními druhy umění a charakterizuje je. Vyložena je problematika literární vědy a charakterizován její obsah se zřetelem k potřebám studentů. Druhá část výkladů je zaměřena na versologii jednak v obecné rovině, jednak konkrétně v souvislosti s jednotlivými veršovými systémy. Snahou je naučit studenty používat získané poznatky v praxi.

Osnova

29.9.2015 (dr. Urválková): Seznámení s rozsahem výuky české literatury a se způsobem studia české literatury. Seznámení s literaturou předmětu, hodnocení této literatury, způsob používání této literatury při studiu.6.10. a 13.10. (Mgr. Tereza Schwarzová-Matýsová, Ústřední knihovna FF MU v Brně): Elektronické informační zdroje. Bibliografický záznam, metodika citování různých zdrojových dokumentů20.10. (dr. Urválková): Oblast umění. Umění slovesné: Zvláštnosti slovesného umění. Vymezení základních pojmů (slovesnost, rozdíl mezi ústní slovesností a literaturou). Dělení literatury z hlediska funkčního. Model literární komunikace (autor - text - čtenář).27.10. (dr. Urválková): Organizace literárního procesu. Literární dílo jako znak. Narativní techniky v epice. Základy poetiky.3.11. (dr. Urválková): Syntetické práce o české literatuře. Recepce literárních děl. Osobnosti české literární vědy.10.11.(doc. Válek): Veršové systémy. Charakteristika verše. Podstata verše. Charakteristika verše sylabického. Charakteristika verše tónického. Princip volného verše, rozbor volného verše.24.11. (doc. Válek):Podrobnější seznámení se sylabotónickým veršovým systémem: základní znaky a tendence; přízvuk v češtině a jeho vliv na stavbu verše; expresivita; stopa, její charakteristika a druhy stop; metrum, rytmus; grafické znázornění metra a rytmu; trochej, jeho charakteristika; jamb a způsob realizace jambu v češtině; blankvers, alexandrin; daktyl; logaedy.1.12. (doc. Válek): Seznámení s problematikou verše časoměrného: základní charakteristika; dlouhé a krátké slabiky v časoměrném verši; hexametr, pentametr, elegické distichon.8.12. (doc. Bočková): Bible.

Literatura

Petrů, Eduard, Úvod do studia literární vědy, Olomouc, Rubico 2000.Lexikon teorie literatury a kultury :koncepce / osobnosti / základní pojmy. Edited by Ansgar Nünning - Jiří Trávníček - Jiří Holý. 1. vyd. Brno: Host, 2006. 912 s. ISBN 80-7294-170-4. infoHAMAN, Aleš. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Praha: H & H, 1999. 179 s. ISBN 80-86022-57-9. infoECO, Umberto a Ivan SEIDL. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. 271 s. ISBN 80-7198-173-7. infoŽILKA, Tibor. Poetický slovník [Žilka, 1987]. 2. dopl. vyd. Bratislava: Tatran, 1987. 435 s. infoHRABÁK, Josef. Úvod do teorie verše [Hrabák, 1978]. 5., přeprac. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. 239 s. infoHRABÁK, Josef. Poetika [Hrabák, 1977]. 2. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1977. 361 s. info

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Bočková, Dr.Mgr. Zuzana Urválková, Ph.D.doc. PhDr. Vlastimil Válek, CSc.