Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sémantiky pro doktorandy (CJD19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJD19 - Úvod do sémantiky pro doktorandy, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento seminář je úvodním kurzem do logické sémantiky. Budou v něm představeny základní metody formálního modelování významu v tradici, kterou započal Richard Montague.

Osnova

Okruhy: denotace, pravdivost, rozhraní mezi syntaxí a sémantikou, kvantifikace, logická forma, zobecněné kvantifikátory, lambda abstrakce.

Literatura

Heim, Irene & Kratzer, Angelika (1998): Semantics in Generative Grammar. Cambridge, MA: Blackwell.Lepore, Ernest (2000): Meaning and Argument. An Introduction to Logic through Language. Oxford: Blackwell.CHIERCHIA, Gennaro a Sally MCCONNELL-GINET. Meaning and grammar : an introduction to semantics. 2nd ed. Cambridge: MIT Press, 2000. xv, 573 s. ISBN 0-262-53164-X. infoPEREGRIN, Jaroslav. Úvod do teoretické sémantiky :principy formálního modelování významu. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 206 s. ISBN 80-7184-685-6. infoPARTEE, Barbara H., Robert E. WALL a Alice ter MEULEN. Mathematical methods in linquistics. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1993. xxii, 664. ISBN 90-277-2245-5. info

Požadavky

CJD11 Syntax I Pro vysokou abstraktnost témat se kurz doporučuje až po absolvování nějakého kurzu jazykem se také zabývajícím (např. jazykovědného teoretického předmětu či kurzu elementární logiky).

Garant

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.