Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax češtiny pro cizince I (CJQ015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJQ015 - Syntax češtiny pro cizince I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je 1. seznámení s tradičními českými teoriemi o struktuře věty coby základní jednotky jazykového systému, popř. základní textové jednotky; 2. porozumění systémovým možnostem tvoření správných českých vět; 3. poznání významových a formálních vztahů mezi větnými členy. Student po absolvování kurzu porozumí a bude schopen vysvětlit rozlišování mezi pojmy věta a výpověď. Seminář je koncipován prakticky: tj. má u posluchače rozvíjet schopnost aplikovat jednotlivé teoretické poznatky při práci s textem.Student se naučí zásady správné analýzy věty a základních komunikačních jednotek. Přitom bude schopen aplikovat zásady jak skladby tradiční (reprezentované teorií V. Šmilauera), tak syntaxe valenčně a sémanticky orientované (reprezentované koncepcí F. Daneše a M. Grepla).

Osnova

1. Věta a výpověď.2. Klasifikace predikátorů; valence a intence.3. Gramatické větné vzorce.4. Syntaktické vztahy (z hlediska sémantického a formálního).5. Větné členy; větné členy holé a rozvité, několikanásobné, komplexní.6. Výrazy, které nejsou větnými členy; tzv. větné ekvivalenty.7. Hierarchizace větné propozice.8. Věty s významem nutnosti, možnosti a záměru.9. Věty záporné.10. Nominální skupina.11. Spojování vět.12. Aktuální členění větné.13. Komunikační funkce výpovědi.

Literatura

ŠMILAUER, Vladimír. Novočeská skladba [Šmilauer, 1969]. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1969. 574 s. infoGREPL, Miroslav a Petr KARLÍK. Skladba češtiny. Olomouc: Votobia, 1998. 503 s. ISBN 80-7198-281-4. infoDANEŠ, František, Zdeněk HLAVSA a Miroslav GREPL. Mluvnice češtiny. 3, Skladba. 1. vyd. Praha: Academia, 1987. 746 s. infoKARLÍK, Petr , Jana PLESKALOVÁ a Marek NEKULA . Encyklopedický slovník češtiny. Praha: LN, 2002. 10 s. Nakladatelství Lidové noviny. ISBN 80-7106-484-X. info

Požadavky

CJQ006 Postup. zk. z češtiny pro ciz. Doporučuje se souběžná přednáška CJBB99 Syntax - přednáška.

Garant

prof. PhDr. Petr Karlík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Karlík, CSc.