Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika češtiny - bakalářský kurs pro cizince (CJQ027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJQ027 - Stylistika češtiny - bakalářský kurs pro cizince, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář vychází z funkčního pojetí stylistiky, jehož základy byly položeny členy Pražského lingvistického kroužku a později dále rozvíjeny. Cílem semináře bude zvládnutí terminologické soustavy oboru, a to v přímé návaznosti na práci s texty. Počítá se s praktickou aplikací teoretických pouček na konkrétní ukázky textů, což by mělo studenty vést k osvojení schopnosti co nejpodrobněji rozebrat text z hlediska stylistiky (mj. stylová charakteristika výrazových prostředků na všech jazykových rovinách, prvky se stálou a s kontextovou stylovou hodnotou , vliv slohotvorných činitelů, projevy funkčních dichotomií, uplatnění slohových postupů) a ze zjištěných skutečností pak vyvodit teoretické závěry obecnějšího charakteru.

Osnova

1) styl, stylistika, stylizace, stylotvorné faktory, stylém, stylový příznak, stylová hodnota - stálá (adherentní, inherentní) x kontextová (včetně připomenutí relevantního pojmosloví tradiční poetiky), stylová disimilace2) možné postupy při stylistickém rozboru3) funkční dichotomie a dichotomie formy4) výstavba textu z hlediska stylistiky - horizontální a vertikální členění textu, slohové postupy, koheze, koherence, intertextovost5) stratifikace národního jazyka; úzus, norma, kodifikace.6) cvičná ukázka zkoušky7) odborný funkční styl8) administrativní funkční styl9) publicistický funkční styl10) styl reklamy11) rétorický funkční styl12) umělecký funkční styl13) závěrečné opakování

Literatura

povinná literaturaČECHOVÁ, Marie, Marie KRČMOVÁ a Eva MINÁŘOVÁ. Současná stylistika. Vyd. 1. Praha: Lidové noviny, 2008. 381 s. ISBN 978-80-7106-961-4. infoneurčenoMateriály týkající se především srovnávací stylistiky se zaměřením na věcné texty jsou k dispozici na stránce Stylistický web (http://www.phil.muni.cz/stylistika/).BEČKA, Josef Václav. Česká stylistika. 1. vyd. Praha: Academia, 1992. 467 s. ISBN 80-200-0020-8. infoJelínek, Milan. Stylistika. In Karlík, P., Nekula, M. a Rusínová, Z., ed. 1995. Příruční mluvnice češtiny. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, s. 701-782.Encyklopedický slovník češtiny. Edited by Petr Karlík - Marek Nekula - Jana Pleskalová. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 604 s. ISBN 80-7106-484-X. infoPublikace Současná stylistika obsahuje odkazy na další odbornou literaturu týkající se stylistiky (v knihovně FF je k dispozici rovněž v elektronické verzi); hesla věnovaná stylistice lze najít také v Encyklopedickém slovníku češtiny.Aktuální informace o současném výzkumu mj. v oblasti stylistiky, včetně odkazů na další zdroje, lze najít také na stránkách meziuniverzitního projektu Moderní mluvnice češtiny (https://sites.google.com/site/mluvnicecestiny/home).

Požadavky

CJQ020 Syntax češtiny pro cizince II Kurs stylistiky předpokládá, že studenti úspěšně ukončili výuku fonetiky a fonologie,morfologie a tvoření slov, syntaxe a lexikologie, a že se tedy velmi dobře orientují v gramatice současné češtiny. Předpokládá se rovněž, že ovládají látku úvodu dostudia češtiny a literární teorie. Doporučuje se, aby studenti navštěvovali také přednášku ze stylistiky (CJBB80), pokud se v příslušném semestru koná.

Garant

PhDr. Michal Křístek, M.Phil., Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Křístek, M.Phil., Ph.D.