Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatická cvičení pro cizince VPIV (CJQB15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJQB15 - Gramatická cvičení pro cizince VPIV, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kompletní procvičování české gramatiky s důrazem na opakování českého deklinačního systému a české konjugace, slovesných vazeb, vidové předpony; rozdíly mezi slovesy s různými předponami a slovotvorby substantiv (praktická cvičení).Cílem vyučovaného předmětu je utvrzovat a prohlubovat znalosti učiva, které student získal v předmětu CJB13, dále pak osvojení si výstižného vyjadřování (ústního i písemného), které opírá o porozumění pravopisným a mluvnickým jevům.

Osnova

1/ V seminářích se vychází z přečtených souvislých textů, na jejichž základě student vypracovává resumé a poté pracuje se cvičeními k textu se vážícími.2/ Ve cvičeních je důraz kladen na soustavné procvičování deklinačního systému a konjugace verb.3/ Skladba – koordinace – determinace, spojovací prostředky; převádění přímé a nepřímé řeči; slovosled.4/ V rámci těchto hodin si student na základě přečtených textů obohacuje slovní zásobu.5/ Slovesa – vidové předpony, rozdíly mezi slovesy s různými předponami; předponová slovesa s opačným významem; předponová slovesa z víceslovných vyjádření.6/ Tvoření substantiv (vybrané typy) – přechylování, jména obyvatel a řečí, jména zdrobnělá, hromadná, činitelská a konatelská, dějová; rozdíly mezi podstatnými jmény stejného základu a z různých základů; univerbizace.7/ Do každého semináře je zařazena i část kontrolní a to formou tzv. „opakovacích lekcí“, které student vypracovává písemně.

Literatura

Zdeněk Švamberk. Cvičebnice češtiny pro zahr. studenty - nebohem. 2. část. vyd. Praha 1992Trnková, Alena: Cvičení z české mluvnice pro cizince. Vyd. 1. Praha, 1998. ISBN 80-85866-31-5Čejka, Mirek - Karlík, Petr - Krčmová, Marie - Rusínová, Zdeňka. Cvičení z českého jazyka. 1. Brno : MU, 1994. ISBN 80-210-0006-6.Zdeněk Švamberk. Cvičebnice češtiny pro zahr. studenty - nebohem. 1. část. vyd. Praha 1992GREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 2., opr. Praha: Lidové noviny, 2003. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. infoČEJKA, Mirek, Petr KARLÍK , Marie KRČMOVÁ a Zdeňka RUSÍNOVÁ . Cvičení z českého jazyka. 2. Brno: MU, 1991. ISBN 80-210-0009-0. infoKARLÍK, Petr a Aleš SVOBODA. Skladba češtiny pro cizince. Brno: Univerzita J.E. Purkyně, 1982. infoPOLDAUF, Ivan a Karel ŠPRUNK. Čeština jazyk cizí : mluvnice češtiny pro cizince. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 417 s. info

Požadavky

CJQB13 Gram. cv. pro ciz VPIII

Garant

PhDr. Eva Rusínová

Vyučující

PhDr. Eva Rusínová