Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikálně-stylistická cvičení pro cizince III (CJQB16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJQB16 - Lexikálně-stylistická cvičení pro cizince III, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Navazuje na předmět Lexikálně-stylistická cvičení II (CJQB03).Náplní semináře budou: - lexikální a stylistická cvičení (např. synonymie, homonymie, antonymie) - aktivní použití lexika probíraných konverzačních témat - interpretace textu (vyslechnutého, přečteného) - eseje na daná témata.Cílem kurzu je rozvíjení a prohlubování slovní zásoby, dále pak rozvíjení interpretačních a komunikačních dovedností.

Osnova

Lexikálně-stylistická cvičení III vycházejí ze znalostí získaných studentem v předmětech Lexikálně-stylistická cvičení I (CJQB02) a Lexikálně-stylistická cvičení II (CJQB03).1/ Práce v semináři vychází z ucelených textů odborných i beletristických. Důraz bude kladen nejen na stránku lexikální, ale tak jako v CJQB03 na stylové rozvrstvení spisovné češtiny i útvarů nespisovných (beletrie) a terminologii (odborné texty).2/ Frazeologiea/ v semináři budou prohlubovány vědomosti získané v CJQB03b/ a dále bude učivo rozšířeno o nové učivo:- přísloví- frazeologická spojení s názvy zvířat- frazeologická spojení s názvy částí těla- frazeologická spojení vyjadřující pozornost- repliky, ustálená spojení neplnovýznamových slov.

Literatura

LUTTEREROVÁ, Jiřina. Česká slovní zásoba a konverzační cvičení. Praha: ISV nakladatelství, 2003. 107 s. ISBN 80-85866-00-5. infoTextová cvičebnice českého jazyka : pro zahraniční studenty. D. 2. Edited by Alena Trnková. Praha: Institut sociálních vztahů, 1994. 174 s. infoTextová cvičebnice českého jazyka :pro zahraniční studenty. Edited by Alena Trnková. 4., přeprac. vyd. [Praha]: Institut sociálních vztahů, 1994. 229 s. ISBN 80-85866-02-1. info

Požadavky

CJQB03 Lexikálně-styl. cv. pro ciz II

Garant

PhDr. Eva Rusínová

Vyučující

PhDr. Eva Rusínová