Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní závěrečná zkouška magisterská (CJX003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CJX003 - Státní závěrečná zkouška magisterská, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

SZK má prokázat schopnost studenta pojednat zadanou odbornou problematiku, reagovat v diskusi a věcně argumentovat, prokázat znalosti literatury a ostatních zdrojů a umět je použít v odborné polemice, mít znalosti faktografické, znalosti základních a pokročilých metodologií v oboru, odborné literatury. Student musí umět formulovat teze a tvrzení a argumentačně je podpořit, komponovat přehledový a jasně strukturovaný výklad zadané problematiky a kriticky pracovat s odbornou literaturou. Cílem státní závěrečné zkoušky magisterské je v jazykové části prověřit všestrannou znalost českého jazyka v pohledu synchronním i diachronním a příslušných jazykovědných disciplín (fonetiky, fonologie, morfologie, tvoření slov, syntaxe, lexikologie, stylistiky). Předpokládá se pokročilá znalost pojmoslovného aparátu, orientace v lingvistické metodologii. V literární části se prověřuje přehledná znalost literární teorie, dějin české literatury v jejím vývoji od počátků až po současnost ve srovnávacím zarámování a schopnost analýzy literárního textu. Literárněvědná část státní závěrečné zkoušky zahrnuje tyto okruhy: 1) literárněvědná propedeutika, 2) teorie literatury, 3) starší česká literatura, 4) česká literatura 19. stol., 5) česká literatura 1. poloviny 20. stol., 6) česká literatura 2. poloviny 20. stol. a 21. stol. Předpokládá se pokročilá znalost literárněhistorické a literárněteoretické problematiky, schopnost analýzy literárního textu a znalost relevantní literatury oboru.

Osnova

Státní závěrečná zkouška má dvě části: 1. Obhajoba diplomové práce (v případě, že student studuje obor diplomově). 2. Zkouška komisionální.Okruhy otázek ke státní zkoušce jsou zveřejněny na webové stránce www.phil.muni.cz/wucj a na www.phil.muni.cz/wucl.

Literatura

viz studijní literatura k dílčím disciplínám

Požadavky

Podmínkou je dosažení požadovaného počtu kreditů a přijetí diplomové nebo oborové práce (u nediplomového odborného studia).

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.