Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVH v kontextu starověkých dějin (DSBcB003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSBcB003 - PVH v kontextu starověkých dějin, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit, co jsou pomocné vědy historické, proč hrají podstatnou roli v oboru starověkých dějin.Student dokáže přečíst písmo antických písemných pramenů, na starověkých mincích, charakterizovat vývoj správy v císařském Římě.

Osnova

I. Úvod: Co jsou PVHII. Latinské písmo na paleografických psacích látkách v anticea) dochované písemné památkyb) typy písma (capitalis rustica, capitalis quadrata, starší římská kurzíva, mladší římská kurzíva)- rozdělení, vývoj písma, znaky jednotlivých typů písmaIII. Antická numizmatikaa) Řeckob) Řím- charakteristika a vývoj- mince a nápisy (ukázky – návštěva muzea)IV. Správa v Římě (kancelář a písemnosti)1) Doba královská a období republiky2) Politika a písemnosti za Augusta3) Byrokratická správa za Claudia4) Neronova politika5) Písemnosti z období Flaviovské dynastie a adoptivních císařůV. Křesťanská éra a liturgické knihy1) Osoba Ježíše Krista a první pronásledování křesťanů2) Apoštolové a Evangelia3) Co je kodikologie4) Bible a její překlady

Literatura

doporučená literaturaMünzen der Antike. 1998. Griechen, Römer, Byzantiner. München:Athena Münzen der Antike.Grant, Michael. 1968. Roman history from coins. Cambridge: at theUniversity Press.Bischoff, Bernhard. 1979. Paläographie des römischen Altertums und des abendländischen Mittelalters. Berlin.

Požadavky

Kurz je určen pro začátečníky a nepředpokládá žádnou předchozí znalost pomocných věd historických.

Garant

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Vyučující

Mgr. Nina Jašková, Ph.D.