Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postavení křesťanů v římském státu a Bible (DSBcB008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSBcB008 - Postavení křesťanů v římském státu a Bible, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: vysvětlit spojitost mezi antickým a křesťanským myšlením; porozumět vývoji křesťanství v antice, základům etiky; pracovat s antickými prameny a interpretovat je.

Osnova

Osnova:I. Úvod do problematiky křesťanství1. První křesťané (kdo byli a kdo jsou nyní křesťané)2. Císař a křesťané3. Židé a křesťané4. sv. Petr a sv. Pavel (jejich poslání a dílo)II. Bible1. Jak, kdy a za jakých souvislostí vznikalyjednotlivé knihy2. Co je to kodikologie?3. Vznik evangelií a jejich poselství4. Starý x Nový zákonIII. Pronásledování křesťanů (3 fáze)1. Neronova doba a Flaviovci2. Traianus a Plinius3. Literární a historické pozadí (od Severovců po Diocletiana): Orientální kultury, křesťanský kult, Překlady4. Apologeti (Tertullianus aj.)IV. Studium pramenů vztahujících se ke křesťanské a židovské problematice (Plinius Ml., Josephus Flavius, Flavium testimonium…)V. Čtení a interpretace1. Výběr z evangelií2. Přísloví a žalmy3. Srovnávání textů Starého a Nového zákona4. Srovnávání antických spisů s biblickýmitextyVI. Život, dílo a poslání sv. Augustina

Literatura

• AUGUSTINUS, Aurelius. O Boží obci : knih 22. [sv.] 1. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 1950. 690 s.• Rané křesťanství: počátky a vývoj církve do roku 600. Edited by Ian Hazlett, Translated by Petr Kitzler. 1. vyd. Brno: CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2009. 319 s.• ČEŠKA, Josef. Římský stát a katolická církev ve IV. století [1-6653]. V Brně: Univerzita J.E. Purkyně, 1983.• Jeruzalémská Bible: Písmo svaté vydané Jeruzalémskou biblickou školou. Translated by František X. a Dagmar Halasovi. Praha : Krystal OP, 2009, 2229 s.

Garant

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Vyučující

Mgr. Nina Jašková, Ph.D.