Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba iulsko-claudijské dynastie v zrcadle Senekova a Petroniova díla II. (DSBcB009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSBcB009 - Doba iulsko-claudijské dynastie v zrcadle Senekova a Petroniova díla II., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: porozumět politickému a kulturnímu vývoji v období iulsko-claudijské dynastie; vysvětlit politický vliv na literární díla; interpretovat Petroniovo a Senekovo dílo.

Osnova

I) Satira jako hlavní nástroj římských kritiků 1) Satira jako literární prostředek kritiky společnosti 2) Parodie a ironieII) Petronius 1) Autor spisu Satyricon? 2) Satyricon a jeho struktura 3) Cena Trimalchionis 4) Libertini 5) Smrt a gladiátoři 6) Magie 7) Láska a homosexualita 8) Ztroskotání a řecký románIII) Seneca 1) Život na císařském dvoře 2) Filozofické spisy a stoicismus 3) Menippská satira Apocolocyntosis 4) Interpretace spisu

Literatura

EDWARDS, CATHARINE. 2007. Death in Ancient Rome. New Haven London: Yale University Press.RUDICH, VASILY. 1997. Dissidence and Literature under Nero. The price of rhetoricization. New York: Routledge.

Garant

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Vyučující

Mgr. Nina Jašková, Ph.D.