Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Věci božské a věci lidské – právo a náboženství starověkého Říma (DSBcB010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSBcB010 - Věci božské a věci lidské – právo a náboženství starověkého Říma, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zaměří na práci s primárními prameny. Po absolvování by měl mít student přehled o původu římského práva a náboženských vazbách.

Osnova

Iurisprudentia, tedy právní věda je římským právníkem Ulpianem definována jako znalost věcí božských a lidských. Římský každodenní život (soukromí i veřejný) byl regulován jak vůlí bohů (fas) tak i vůlí lidu a jeho úředníků jako zákonodárců (ius). Předmět „Věci božské a věci lidské – právo a náboženství starověkého Říma“ seznámí studenty se starověkou římskou mentalitou, která byla tvořena dvěma oblastmi: magicko-náboženskou, která je v právu reprezentována okruhem norem nazývaných fas, která později našla svůj odraz v právu ius. Obě tyto složky jsou integrované i specializované zároveň. Tyto složky jsou v tak těsném vztahu, že je někdy velice těžké mezi nimi nalézt dělící čáru. Studenti se seznámí jednak s původem římského práva, jeho vykladači, kterými byli kněží a odrazem náboženských norem ve veřejném a soukromém životě.Sylabus:1. Původ římského práva – Egeriin dar2. Přehled vývoje římských náboženských představ3. Římští kněží a jejich vliv na vytváření práva4. Fas – ius5. Odraz náboženství ve veřejném životě6. Odraz náboženství v soukromém životě7. Tresty z pohledu náboženství a práva8. Magie9. Sacrilegium10.Formy vzájemného ovlivňování náboženství a práva (asyl, leges sacratae …)

Literatura

povinná literaturaSKŘEJPEK, Michal. Ius et religio : právo a náboženství ve starověkém Římě. 1. vyd. Pelhřimov: Vydavatelství 999, 1999. 317 s. ISBN 80-901064-8-X. infodoporučená literaturaStará, I. Rodina a její význam v římském právu. KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-184-9FRÝDEK, Miroslav , Jarmila BEDNAŘÍKOVÁ , Irena RADOVÁ , Renata VESELÁ , Ivana STARÁ , Silvie ŠIMORDOVÁ a Markéta MELOUNOVÁ . Právní, náboženské a politické aspekty starověké římské rodiny. 1. vyd. Ostrava, 2012. 121 s. Edice právo. ISBN 978-80-7418-157-3. info

Garant

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Vyučující

JUDr. Miroslav Frýdek, Ph.D.