Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťanská zvěst na pozadí římských dějin (DSBcB012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSBcB012 - Křesťanská zvěst na pozadí římských dějin, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: vysvětlit spojitost mezi antickým a křesťanským myšlením; porozumět vývoji křesťanství v antice, základům etiky; pracovat s antickými prameny a interpretovat je.

Osnova

I. Úvod do problematikya) Římské náboženství a pověryb) Židé a první křesťanéII.Křesťané v antických spisecha) Tacitovo svědectvíb) Flaviovy spisyc) Pliniovy dopisyIII. Biblea) Synoptikovéb) Vita Christi (návštěva výstavy), legenda o Abgarovic) Pavlovy listy a misijní činnostIV. Církevní otcové a křesťanská poeziea) Damasus, Prudentius a Paulinus z Nolyb) sv. Ambrož, Jeroným a Augustin

Literatura

Brown, P. 1967. Augustine of Hippo, London.Jeruzalémská Bible: Písmo svaté vydané Jeruzalémskou biblickou školou. 2009. Translated by František X. a Dagmar Halasovi. Praha: Krystal OP, 2229 s.

Garant

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Vyučující

Mgr. Nina Jašková, Ph.D.