Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do metodologie studia dějin starověku (DSMgrA09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSMgrA09 - Úvod do metodologie studia dějin starověku, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Podat studentům návody na metodologicky správná řešení určitých základních metodologických otázek starověkých dějin. Řízenou samostatnou prací je vést k řešení vybraných okruhů drobnějších metodologických problémů.Studenti budou schopni samostatně vyhledávat a charakterizovat různé problémy historického vývoje ve starověku a seznámí se se základními možnostmi jejich řešení.

Osnova

(Zaměření na pojmy, týkající se státu a společnosti)1) Definice obecného pojmu starověký stát a různých typů států ve starověku2) Metodologické otázky přechodu od rodově kmenové společnosti ke státu ve starověkém Orientu a v antice3) Definice pojmů náčelník, král, samospráva, úředníci4) Definice sakrální vlády5) Charakteristika zemědělských a nomádských států6) Práce s prameny, obsahujícími státoprávní terminologii7) Metodologická charakteristika tzv. barbarských států mezi antikou a středověkem8) Metodologie zkoumání raných a pozdějších byzantských dějinStudentské referáty na vybrané téma z metodologie starověkých či „barbarských" států a Byzance mohou probíhat v rámci všech hodin přednášek.

Literatura

doporučená literaturaBEDNAŘÍKOVÁ, J. – MEŠKO M. (Eds.) „K metodologii bádání o dějinách starověku a byzantské říše“. Brno 2015.MOMMSEN, Th. Römisches Staatsrecht I-III. 1817-1903.Cambridge Ancient History I-XIIBEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila . Bič boží-sakrální král. In Bořivoj, Marek. Visuque et auditu iuxta venerabilis adrogantiam effugerat. Vyd. 1. Praha: Jednota klasických filologů, 2013. s. 195-204, 10 s. ISBN 978-80-904945-2-7. infoČEŠKA, Josef. Zánik antického světa. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2000. 277 s., [8. ISBN 80-7021-386-8. info

Garant

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.Mgr. et Mgr. Markéta Melounová, Ph.D.Mgr. Marek Meško, M.A., Ph.D.