Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epochy dějin umění II (DU0107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU0107 - Epochy dějin umění II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je koncipována jako komplexní úvod do středověké umělecké kultury. Vycházejíc z tradiční periodizace, bude zaměřena na evropské výtvarné umění od III. do XV. století našeho letopočtu. Kurz bude zakotven v chronologického přístupu, ale témata, kolem kterých se bude vyvíjet, jsou širšího rázu, od tradičních ikonografických a stylistických studijí, přes otázky sociálních dějin umění, až po analýzy antropologického a sociologického charakteru.Důraz bude kladem mimo jiné na mnohostrannost uměleckých středověkých děl ve snaze rozbít klišé o nadřazenosti sochařství a malířství. (Zvláštní pozornost bude věnována například nejcennější středověké technice, zlatnictví, ale také řezbě ze slonovinové kosti, či dřevořezbě). Zaměříme se také na vzájemnou interakci různých technik v rámci vekých středověkých projektů.Cílem této přednášky je seznámit studenty s prvním vhledem do středověké tvorby a položit zásadní otázky týkající se metodologie oboru. Vézt je k pochopnení komplexnosti středověkého vizálního světa.

Osnova

-Úvod: metodoligické otázky a umění katakomb, III. století-Raně křesťanské umění po roce 312: pohanská tradice a křesťanský svět (Řím, Ravenna, Neapol, Jeruzalém, Cařihrad,…).-Od portrétu k ikoně: figurální tvorba od VI do VIII století.-Klasické, antiklasické a “věčný helenismus”: figurální tvorba od VI do VIII století.-Ohlédnutí na východ: Byzanc ale také Islám.-Doba Karlovců: intelekutální tvorba? (IX.-X. století)-Otonské umění, západ a východ. (X.-XI. století)-“Znovuzrození” monumentálního sochařství, 1050-1150.-Malířství vrcholného středověku (1050-1200).-Francie, Německo a “gotika”: historie a mýtus (1144-1270).-Nicola a Giovanni Pisano: dvě generace a dva světy.-Giotto a jeho škola.-Za vlády Otce vlasti: umění XIV. století v Čechách.-Gentile da Fabriano, “mezinárodní gotika” a konce středověků….

Literatura

povinná literaturaBELTING, Hans. Das Bild und sein Publikum im Mittelalter :Form und Funktion früher Bildtafeln der Passion. Berlin: Gebr. Mann Verlag, 1981. 316 s. ISBN 3786113076.BELTING, Hans. Bild und Kult :eine Geschichte des Bildes vor dem Zeitalter der Kunst. 2., unveränderte Aufl. München: C.H.Beck, 1991. 700 s. ISBN 3-406-34367-8.ROYT, Jan. Středověké malířství v Čechách. Praha: Karolinum, 2002. 163 s. ISBN 80-246-0265-2.doporučená literaturaean-Pierre Caillet [et al.], L'art du Moyen-Age : Occident, Byzance, Islam, Paris 1995.Richard Krautheimer, “Introduction to an ‘Iconography of medieval architecture’, Journal of the Warburg and Courtauld Institutes, 5 (1942), pp. 1-33

Garant

Ivan Foletti, M.A., Ph.D.

Vyučující

Ivan Foletti, M.A., Ph.D.