Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předrománská a románská architektura II (DU1231c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU1231c - Předrománská a románská architektura II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci předmětu se posluchači seznámí s přehlednými dějinami předrománské a románské architektury v Čechách a na Moravě, a to v širším kontextu střední Evropy. Po jeho absolvování se student vyzná v základní literatuře k problematice, ovládá širší historické souvislosti a má přehled o regionálních i všeobecných jevech v architektuře i její výzdobě. Taktéž rozeznává různé metodologické přístupy, jež v dané oblasti bádání uplatňují nejen dějiny umění, ale i historie, archeologie a památková péče.

Osnova

1. Úvod do románské architektury – literatura, historiografie a metodologie2. Architektura Velké Moravy3. Architektura prvních Přemyslovců4. Stavební činnost za Oldřicha, Břetislava I. a Spytihněva II.5. Vyšehrad Vratislava II. a nejstarší benediktýni6. Architektura Moravy v „temném století“ a za prvních údělných knížat7. Stavební počiny za Vladislava I., Soběslav I. a Soběslava II.8. Vladislav II. a jeho manželky coby zakladatelé a stavebníci9. Architektura Moravy v době Jindřicha Zdíka a konce údělných knížectví10. Stavební aktivity za Přemysla Otakara I. a Václava I.11. Architektura Moravy za markrabích Vladislava Jindřicha a Přemysla

Literatura

doporučená literaturaA. Merhautová, Raně středověká architektura v Čechách. Praha 1972A. Merhautová, D. Třeštík, Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha 1983.R. Chadraba (red.), Dějiny českého výtvarného umění I/1, Praha 1984.K. Benešovská a kol., Deset století architektury 1. Architektura románská. Praha 2001K. M. Swoboda (ed.), Romanik in Böhmen, München 1965.Václav Mencl, Stredoveká architektúra na Slovensku. Kniha prvá, Stavebné umenie na Slovensku od najstarších čias až do konca doby románskej. Praha 1937.Pamiatky a múzeá, roč. 48, 1999, č. 2.H. Fillitz (Hrsg.), Geschichte der Bildenden Kunst in Österreich, Band I. Früh-und Hochmittelalter. München 1998.Z. Świechowski, Sztuka polska. I. Romanizm. Warszawa 2006.D. Dercsényi, Romanische baukunst in Ungarn. Budapest 1975.

Garant

prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc.

Vyučující

Mgr. Aleš Flídr