Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inscenační praxe divadla v 16. až 18. století (DU1260m)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU1260m - Inscenační praxe divadla v 16. až 18. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je věnován využití divadla a slavností v rámci reprezentačních strategií vybraných mecenášů (panovnických dvorů) v daném období. Student bude schopen popsat vývoj inscenační praxe, identifikovat významné osobnosti mecenášů, dekoratérů, ale i tvůrců dalších uměleckých oborů podílejících se na přípravách slavností a divadelních představení, a dále bude schopen interpetovat vývoj divadelní architektury a technického zázemí v širším kontextu vývoje dalších druhů umění.

Osnova

1) doznívající linie humanistického divadla: Andrea Palladio, Vincenzo Scamozzi2) linie iluzívního divadla: dvůr Medicejů ve Florencii (Bernardo Buontalenti, Giulio Parigi a následovníci)3) alžbětinská Anglie (Inigo Jones, John Webb)4) benátská veřejná divadla 2. poloviny 17. století5) dvůr Ludvíka XIV. (Giacomo Torelli, rod Vigarani, Jean Bèrain)6) středoevropské produkce Habsburků (Giuseppe Archimboldo, Giovanni a Ludovico Burnacini, rod Galli-Bibienů)7) scénografické experimenty Filippa Juvarry8) zámecká divadla aristokracie v českých zemích 16. až 18. století (Schwarzenberkové, Šporkové, Valdštejnové ad.), Josef Platzer a Nostické divadlo v Praze9) z autorů dobových traktátů: Sebastiano Serlio da Bolognese, Barbaro d´Aquilea, Giacomo Barozzi da Vignola, Guido Ubaldus, Niccolo Sabbattini, Joseph Furtenbach, ad.

Literatura

doporučená literaturaJiří Hilmera, Perspektivní scéna 17. a 18. století v Čechách, Praha 1964.Helena Spurná, Nástin vývoje inscenační praxe v operním divadle, in: Eadem (ed.), Hudební divadlo jako výzva, Praha 2004.Oscar G. Brockett, Dějiny divadla, Praha 1999.Vitruvius, Deset knih o architektuře, Praha 1953.Josef Furtenbach, Prospektiva. Základy kukátkového divadelního prostoru, Praha 1944.František Černý (red)., Dějiny českého divadla I-III, Praha 1968, 1969, 1977.Antonín Bartušek, Zámecká a školní divadla v českých zemích: materiály k vývoji divadelního prostoru a výrazových prostředků, České Budějovice 2010.

Garant

prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc.

Vyučující

Mgr. Jitka Ciampi Matulová