Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář: Znalectví a uměleckohistorická muzeologie (DU1330)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU1330 - Proseminář: Znalectví a uměleckohistorická muzeologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Proseminář je úvodem do problematiky znalectví, které je jedním ze základních předpokladů práce historika umění v galeriích a muzeích, v památkové péči, představuje základ sběratelství a uměleckého obchodu.

Osnova

Hlavní tematické okruhy:1. Co je to znalectví?2. Historická a stylová kritika.3. Problémy autorského určení obrazu (atribuce) a datování jeho vzniku.4. Otázky pravosti obrazu (originál, replika, kopie, falzum, pastiš).5. Základní obory malířství (figurální malba, portrét, krajina, žánr, zátiší).6. Uměleckohistorická muzeologie I. (vznik muzeí výtvarného umění a jejich úkoly).7. Uměleckohistorická muzeologie II. (základy galerijní praxe).8. Velké osobnosti zlaté doby znalectví (Bernard Berenson, Ambraham Bredius, Wilhelm von Bode,Theodor von Frimmel, Max J. Friedländer, Vincenc Kramář ad.).

Literatura

Frimmel, Theodor von. Handbuch der Gemaeldekunde. Leipzig 1894 (1904).Friedlaender, Max J. On the Art and Connoissership. London 1942.Frimmel, Theodor von. Zur Methodik und Psychologie des Gemaeldebestimmungs. Muenchen 1905.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Slavíček, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Lubomír Slavíček, CSc.