Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gotická architektura II (DU1379)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU1379 - Gotická architektura II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci předmětu se posluchači seznámí s přehlednými dějinami gotické architektury v Čechách a na Moravě, a to v širším kontextu střední Evropy. Po jeho absolvování se student vyzná v základní literatuře k problematice, ovládá širší historické souvislosti a má přehled o regionálních i všeobecných jevech v architektuře i její výzdobě. Taktéž rozeznává různé metodologické přístupy, jež v dané oblasti bádání uplatňují nejen dějiny umění, ale i historie, archeologie a památková péče.

Osnova

1. Úvod do gotické architektury – literatura, historiografie a metodologie2. Počátky gotické architektury v českých zemích3. Architektury doby posledních přemyslovských králů4. Stavitelství v časech nástupu Lucemburků5. Parléřovská reforma6. Architektura v době husitské7. Stavitelství za jagellonských panovníků8. Doznívání gotiky v českých zemích

Literatura

doporučená literaturaR. Chadraba (red.), Dějiny českého výtvarného umění I/1,2. Praha 1984.K. Benešovská a kol., Deset století architektury 2. Architektura gotická. Praha 2001.D. Líbal, Katalog gotické architektury v České republice do husitských válek. Praha 2001.P. Spunar, Kultura českého středověku. Praha 1985.J. Kuthan, Česká architektura v době posledních Přemyslovců. Vimperk 1994.Mencl, Václav: Česká architektura doby lucemburské. Praha 1948.Fajt, Jiří, a kol. Karel IV., císař z Boží milosti : kultura a umění za vlády Lucemburků 1310-1437. Praha 2006.J. Homolka a kol., Pozdně gotické umění v Čechách 1471 - 1526. Praha, 1978.D. Buran a kol., Gotika : dejiny slovenského výtvarného umenia. Bratislava 2003.G. Brucher (Hrsg.), Geschichte der Bildenden Kunst in Österreich, Band II. Gotik. München 2000.A. Rosenauer (Hrsg.), Geschichte der Bildenden Kunst in Österreich, Band III. Spätmittelalter und Renaissance. München 2003.S. Skibiński, Sztuka polska II. Gotyk. Warszawa 2010.neurčenoG. Entz, Gotische Baukunst in Ungarn. Budapest 1976.

Garant

Mgr. Aleš Flídr

Vyučující

Mgr. Aleš Flídr