Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české fotografie 1 (DU1382m)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU1382m - Dějiny české fotografie 1, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáškový cyklus je věnován vývoji české fotografie od prvopočátku po druhou světovou válku. Zvláštní pozornost je věnována technologickým aspektům média a souvislostem s domácími světovým výtvarným uměním. Jednotlivé přednášky jsou pak zacíleny na nejpodstatnější proudy v domácí fotografii a jejich čelní představitele, popřípadě celé tvůrčí skupiny. Po absolvování kurzu by měl posluchač získat základní přehled o vývoji české fotografie v daném období a jejím místě ve světovém kontextu.

Osnova

1) Počátky domácí fotografie, průkopnické osobnosti a technologie používané prvními fotografy.2) Význačné osobnosti české fotografie 19. století, místopisná a ateliérová fotografie, počátky „momentní“ fotografie.3) Piktorialistická fotografie, její východiska a souvislosti s dobovým výtvarným uměním a technologie používané v rámci tohoto proudu fotografie.4) Rané dílo Josefa Sudka a Františka Drtikola.5) Počátky avantgardy, důvody a předpoklady jejího vzniku, formální experimenty, průkopnické osobnosti – Rössler, Funke.6) Vrcholné dílo Františka Drtikola.7) Tzv. druhá vlna avantgardy – osobnosti, skupiny; sociální fotografie.8) Reklamní tvorba v době první republiky.9) Surrealistická fotografie.10) Fotografie za druhé světové války – Heartfield, specifické dílo Josefa Sudka, Skupina 42.11) Česká dokumentární fotografie za druhé světové války.

Literatura

Pavel Scheufler, Historické fotografické techniky, Praha 1993BIRGUS, Vladimír a Jan MLČOCH. Česká fotografie 20. století :průvodce. Praha: Uměleckoprůmyslové museum, 2005. 163 s. ISBN 80-86217-89-2. infoDějiny českého výtvarného umění. Edited by Rostislav Švácha - Marie Platovská. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005. 525 s. ISBN 80-200-1390-3. infoSCHEUFLER, Pavel. Galerie c.k. fotografů. 1. vyd. Praha: Grada, 2001. 244 s. ISBN 80-247-9044-0. infoSKOPEC, Rudolf. Dějiny fotografie : v obrazech od nejstarších dob k dnešku. 1. vyd. Praha: Orbis, 1963. 501 s. : i. info

Garant

Mgr. Ondřej Jakubec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Bártl, Ph.D.