Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské malířství 19. století (DU1402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU1402 - Evropské malířství 19. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Evropské malířství 19. století je velmi rozsáhlé téma, které regionálně pokrývá řadu rozdílných kulturních okruhů stále více se profilujících národních států. Přednášky budou zaměřeny tak, aby v evropském malířství v uceleném kontextu sledovaly to, co bylo podstatné pro moravské malířství 19. století. V největší míře se proto budou věnovat malířství ve Francii. Paříž se v 19. století stala jednoznačně dominujícím centrem světového malířství. Její působení ovlivňovalo vývoj malířství i v německém a středoevropském prostředí. Paříž byla vyhledávanou studijní a uměleckou destinací i některých moravských malířů. V menší míře se přednášky zaměří i na anglické malířství, které invenčním způsobem ovlivňovalo v průběhu století výtvarné umění na kontinentě. Okrajově se dotknou také oblastí, které v určité etapě 19. století sehrály zásadní roli v celoevropském měřítku (Belgie). Německé malířství bude vzhledem k úzké provázanosti Mnichova s děním ve Vídni a na Moravě probráno v separátním cyklu přednášek.

Osnova

1) Klasicismus ve Francii (David, Gérard, Drouais, Guérin, Prudhon, Girodet, Gros)2) Romantismus ve Francii a jeho potýkání se s klasicismem (Ingres, Géricault, Delacroix)3) Historismus ve Francii a Belgii (Delaroche, Scheffer, Louis Boulanger, Wappers, de Keyser, Leys, Gallait)4) Krajinomalba ve Francii od klasicismu po plenérovou tvorbu (Bertin, Michel, Huet, Daguerre, Théodore Rousseau, Diaz de la Pena, Dupré, Daubigny, Corot)5) Realismus ve Francii (Daumier, Millet, Courbet, Manet)6) Akademická malba 2. poloviny 19. století ve Francii (pozdní Ingres, Bouguereau, Gleyre, Baudry, Gérome, Gustave Boulanger, Bonnat, Laurens, Meissonier, Deataille, Breton, Bonheur)7) Impresionismus a naturalismus ve Francii jako dvě cesty k totálnímu zachycení skutečnosti (Monet, Renoir, Pissarro, Degas, Raffaelli, Caillebotte)8) Naturalismus a nástup symbolismu ve Francii (Bastien-Lepage, Dagnan-Bouveret, Béraud, Friant, Adler, Léon Fréderic)9) Klasicismus ve Velké Británii a fascinace světlem (Reynolds, Romney, Raeburn, Lawrence, Blake, Füssli, Wright of Derby)10) Romantická a raně viktoriánská krajinomalba ve Velké Británii (Turner, Constable, Bonington, Martin, Dyce, Brett)11) Prerafaelité (Rossetti, Millais, Hunt, Burne-Jones, Morris, Madox Brown)12) Viktoriánská malba a naturalismus (Clausen, Tayler, Fildes, Herbert La Thangue, Grimshaw, Leighton, Alma-Tadema)

Literatura

doporučená literaturaMŽYKOVÁ, Marie. Křídla slávy :Vojtěch Hynais, čeští Pařížané a Francie. Praha: Galerie Rudolfinum, 2000. 353 s. ISBN 80-86443-00-0. infoMATĚJČEK, Antonín. Dějepis umění. D. 6, Umění nového věku. 4, Část textová (ZPřív.) : Dějepis umění. D. 6, Umění nového věku. 4, Část obrazová (Přív.). Praha: Jan Štenc, 1936. infoROSENBLUM, Robert a H. W. JANSON. 19th-century art. New York: Harry N. Abrams, 1984. 527 s. ISBN 0-8109-1362-3. infoROTERS, Eberhard. Malerei des 19. Jahrhunderts :Themen und Motive. Köln: DuMont, 1998. 416 s. ISBN 3-7701-3078-2. infoADAMS, Steven. The Barbizon school & the origins of Impressionism. 1st pub. London: Phaidon Press Limited, 1994. 240 s. ISBN 0-7148-2919-6. info

Garant

Mgr. Robert Janás, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Robert Janás, Ph.D.