Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užité umění a umělecké řemeslo I. (DU2557)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU2557 - Užité umění a umělecké řemeslo I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvedení do základních oborů užitého umění, uměleckého průmyslu a designu. Studenti budou schopni časově a slohově zařadit předměty uměleckého řemesla a aplikovat teoretické poznatky ve znalecké praxi.

Osnova

Historický přehled vývoje užitého umění, uměleckého průmyslu a designu.Základní obory užitého umění.Typologie předmětů v jednotlivých oborech užitého umění.Přehled základní literatury věnované problematice užitého umění (obecná, speciální, slovníky a praktické příručky).Metodika uměleckohistorické práce při zpracování užitého umění.Znalectví v oboru užitého umění a praktické procvičování v uměleckohistorických sbírkách Moravské galerii, příp. na výstavách.

Literatura

Gombrich, Ernst H. Ornament und Kunst. Schmucktrieb und Ordnungssinn in der Psychologie des dekorativen Schaffens. Stuttgart 1982.MORANT, Henry de a Gérald GASSIOT-TALABOT. Dějiny užitého umění : od nejstarších dob po současnost : Histoire des arts décoratifs des origines a nos jours (Orig.). Vyd. 1. Praha: Odeon, 1983. 573 s. : i. info

Garant

prof. PhDr. Alena Křížová, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Alena Křížová, Ph.D.