Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Enigma loci I. Architektura, člověk a urbanismus v 16.-20. století (DU2658mb)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU2658mb - Enigma loci I. Architektura, člověk a urbanismus v 16.-20. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška představí ve stručném přehledu základní momenty v dějinách raně novověkého urbanismu. Důraz je přitom kladen na percepční vztah člověka k okolní přírodě a urbanistické situaci. Důležitým konceptem kurzu je pojmové odlišení termínů genius loci a enigma loci. Přednášející zdůrazňuje pojem enigma, tj. hádanka, kterou architekt musí řešit z hlediska funkce, starší zástavby a materiálu. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět dějinám urbanismu a urbanistických teorií prostřednictvím klíčových příkladů a bude poté moci sám interpretovat vztah člověka a architektury na jiných místech.

Osnova

1. Enigma loci vs. genius loci (urbanismus mezi architekturou, dějinami umění a sociologií – model "sociologie vidění"). & Architektura, utopie a svátek (antropomorfismus v architektuře, Vitruviánský emblém - "aspetto" versus "prospetto").2. Sensualizace krajiny a místa (palazzo a villa - jejich scénická integrace v krajině Toskánska) - Racionalizace přírody ve městě (Římská villa) a enigma loci (Palladio).3. Biaggio Rossetti: první evropský urbanista – Filarete – Leonardo.4. Sabbionetta - Posvátný les v Bomarzu (manýristická memorie, "tajná" zahrada a studiolo).5. Stínová skiagrafie a architektura jako místo zázraku (Vinzenzo Scamozzi, thaumaturgické a sanitární v architektuře). & Koncepce krajinného prostoru v baroku: cesta, směřování a ohnisko (Řím, Paříž).6. V zámku a podzámčí (urbanistický "duch systémů" doby barokní).7. Osvícenství: sentimentální „cesta“ a racionální struktura.8. "Ringstrasse" a "boulevard" (urbanismus Vídně a Paříže po pol. 19. století, aneb "máte ve městě dost vojáků?"). & Evropské město 19. století = významuplné očekávání.9. "Bombardéry jsou nejlepší urbanisté" (utopie a realita funkcionalismu).10. Zahradní město – „mizející město“.11. Kruhy z Otterloo (Aldo van Eyck: "prostor a čas jistě znamenají hodně - místo a okamžik formy jsou však mnohem více"). Poučení z Las Vegas a "New York v delíriu" (aneb Mies van der Rohe: méně je více, Robert Venturi a Rem Koolhas: méně je nudné).12. Nep/r/ovedené urbanismy města Brna (od brněnských "balkónů" přes organický plán města Královo Pole až po /snad příliš/zapomínaného Jindřicha Kumpošta). & Závěrečné kolokvium.

Literatura

NORBERG-SCHULZ, Christian. Genius loci :k fenomenologii architektury. Edited by Petr Kratochvíl, Translated by Pavel Halík. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1994. 218 s. ISBN 80-207-0241-5. infoLYNCH, Kevin. Image of the city. Translated by Lenka Popelová - Jaroslav Huťa. 1. do češtiny přel. vyd. Praha: Polygon, 2004. xi, 202 s. ISBN 80-7273-094-0. info• PINKNEY, David H. Napoleon III and the Rebuilding of Paris. Princeton 1958.Baillie Scott, M. H. Dům a zahrada. Praha 1910.Třeštící New York :retroaktivní manifest pro Manhattan. Edited by Rem Koolhaas, Translated by Jiří Ogrocký. Praha: Arbor vitae, 2007. 247 s. ISBN 978-80-86300-77-1. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc.