Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Originalita a autenticita ve středověkém umění (DU2708a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU2708a - Originalita a autenticita ve středověkém umění, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednášky se budou věnovat způsobům, jak lze přemýšlet o originalitě a autenticitě středověkých uměleckých děl. V současnosti s originalitou těchto děl bezpochyby pracujeme. Jak se ale originalita hodnotila ve středověku? Existovala vůbec? Budeme se zabývat funkcí těchto děl v minulosti a dnes a jejím vztahem k prezentaci. Zamyslíme se nad tím, jak velkou měrou ovlivňuje naše vnímání stav zachování středověkého umění.

Osnova

1. Teoretický úvod k používaným pojmům (originalita a autenticita)2. Tradice vs. inovace. Co je to podobnost?3. Portrét ve středověku.4. Středověká dílna (autor, objednavatel, konceptor, fungování uměleckého provozu – skicáře, školení,...).5. Vynález tisku a „mediální revoluce“ a jejich dopad na středověké umění (práce s grafickými předlohami).6. Kopie a faksimile (styl, liturgie a památková péče)7. Restaurování a památková péče jako interpretace středověkého umění (od baroka po současnost, včetně technologií)8. Změny funkce středověkého umění a jeho prezentace (dílo v muzeu a liturgickém prostoru, výstavní strategie,...)

Garant

Mgr. Ondřej Jakubec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kristina KetmanováMgr. Matěj Kruntorád