Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dějin umění I (DU4000a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DU4000a - Didaktika dějin umění I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je připravit absolventy dějin umění na pedagogickou praxi na středních odborných školách a vyšších odborných školách uměleckého zaměření a gymnáziích. Další uplatnění mohou najít absolventi v lektorských odděleních galerií, jako animátoři a zprostředkovatelé umění. Předmět klade důraz na aktivní osvojení výukových metod a jejich aktuálnost v současném vzdělávání.

Osnova

1. Dějiny umění v historických a sociokulturních kontextech, Dějiny umění dnes – vybrané aktuální proudy Nových Dějin umění.2. Dějiny umění v kutikulárních dokumentech, Rámcové vzdělávací programy, Školní vzdělávací programy.3. Tvorba učebního plánu jako didaktická transformace učiva4. Tradiční didaktické materiály (učebnice) versus moderní didaktická technika (databáze na internetu, dokumenty online, elektronická učebnice), problematika dostupnosti informací x versus jejich pravdivost.5. Aktivizační výukové metody.6. Mezioborové výukové projekty.7. Formy organizace procesu učení žáků ve vyučovací hodině.8. Hodnocení, didaktické testy, klasifikační metody, vliv klasifikace na motivaci studentů.9. Průřezová témata a jejich včlenění do vyučovacích hodin Dějin umění.10. Učíme se mimo instituci: exkurze, edukační programy pro školy galerijních a muzejních institucí, architektonická procházka.11. Vybraná kapitola z dějin umění a formy a metody jejího zpřístupnění na střední všeobecně vzdělávací a odborné škole.

Literatura

DAVID, Jiří. Století dítěte a výzva obrazů (eseje). 2., rozš. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2008. 351 s. ISBN 978-80-210-4593-4. infoKOLÁŘ, Zdeněk a Renata ŠIKULOVÁ. Hodnocení žáků :formy hodnocení, učitel a žák, sebehodnocení, praktické ukázky. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 157 s. ISBN 80-247-0885-X. infoMAŇÁK, Josef a Vlastimil ŠVEC. Výukové metody. Brno: Paido, 2003. 219 s. ISBN 80-7315-039-5. infoBABYRÁDOVÁ, Hana. Rituál, umění a výchova. 1. vyd. V Brně: Masarykova univerzita v Brně, 2002. 351 s. ISBN 80-210-3029-1. info

Garant

Mgr. et Mgr. Romana Siebenbürgerová

Vyučující

Mgr. et Mgr. Romana SiebenbürgerováMgr. Ondřej Jakubec, Ph.D.