Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie studia divadla (proseminář; kombinované studium) (DVBKP02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVBKP02 - Metodologie studia divadla (proseminář; kombinované studium), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je vypisován pouze pro 1. ročník oboru teorie a dějiny divadla a je povinným předmětem oboru. Cílem kurzu je seznámit studenty se základními východisky teatrologické práce a umožnit jim úvodní vhled do problematiky oboru. Na konci tohoto kurzu bude student schopen orientovat se v základech teorie divadla a aplikovat tyto teorie. Studenti budou seznámeni s hlavními vývojovými tendencemi dramatu a s proměnami struktury a výstavby dramatického textu, k nimž docházelo v jednotlivých etapách dějin divadla. Součástí předmětu jsou exkurze do divadelních archivů a seznámení s databázemi.

Osnova

1. Úvod. Co je divadlo. 2. Divadelní věda jako vědecká disciplína. Klasifikace teatrologických disciplín (teorie, dějiny, kritika atd.). 3. Teatrologické instituce. 4. Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea. Práce s archívním materiálem. 5. Teatrologická literatura I. Periodika, sborníky, ročenky, slovníky, a encyklopedie. 6. Teatrologická literatura II. Odborné publikace z okruhu divadelní teorie. Prolegomena scénografické encyklopedie. 7. Teatrologická literatura III. Odborné publikace z okruhu dějin divadla. 8. Archiv Národního divadla v Brně. 9. Základní pravidla úpravy knih a časopisů. Korekturní znaménka. 10. Základní pravidla psaní odborného textu. Bibliografické citace. Obsah, forma, struktura. 11. Moravský zemský archiv. 12. Závěrečný test.

Literatura

povinná literaturaSŁAWIŃSKA, Irena. Divadlo v současném myšlení. Edited by Ivo Osolsobě. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Studia Ypsilon, 2002. 479 s. ISBN 80-902482-6-8. infoOSOLSOBĚ, Ivo. Ostenze, hra, jazyk :sémiotická studie. Vyd. 1. Brno: Host, 2002. 398 s. ISBN 80-7294-076-7. infodoporučená literaturaOSOLSOBĚ, Ivo . Jiřího Veltruského příspěvek k teorii dramatu. In Jiří Veltruský: Drama jako básnické dílo. Brno: Nakladatelství HOST, 1999. s. 99-163, 65 s. Strukturalistická knihovna, sv. I. ISBN 80-86055-60-4. infoOSOLSOBĚ, Ivo . Zichova filozofie dramatického tvaru. In Otakar Zich: Estetika dramatické umění. Praha: Panorama, 1986. s. 373-399, 27 s. info

Požadavky

Aktivní účast na přednášce a v semináři, schopnost kritického myšlení a zapojování osvojených poznatků v průběhu práce; 3x neomluvená absence je důvodem ke snížení hodnocení.

Garant

prof. PhDr. Margita Havlíčková

Vyučující

Mgr. Libor Vodička, Ph.D.doc. MgA. David Drozd, Ph.D.