Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadlo a šílenství (DVMS02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVMS02 - Divadlo a šílenství, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou schopni analyzovat fenomén šílenství v dramatu z různých aspektů: v dobovém kontextu z hlediska obsahového, jako problém inscenační, v širších souvislostech antropologických a filosofických.

Osnova

Kurz bude rozdělen na tři základní pracovní okruhy:- šílenství jako námět v dramatuV první části kurzu budeme diskutovat následující hry:Aischylos: OresteiaEuripides: Orestes, Herakles, BakchantkyShakespeare: Hamlet, LearBüchner: VojcekWilliams: Tramvaj do stanice touhaKane: Psychoza 4.48- šílenství jako antropologický a filosofický problémDále budeme probírat a diskutovat následující texty:Nietzche: Zrození tragédie z ducha hudbyFoucault: Dějiny šílenstvíArtaud - všechny dostupné texty v češtiněDeleuze: Tisíc plošin (vybrané pasáže)- šílenství jako inscenační problémZískané znalosti budeme aplikovat na vybrané inscenace (bude doplněno na začátku kurzu).

Literatura

povinná literaturaARTAUD, Antonin. Dopisy z Rodez (Přít.) : Lettres de Rodez (Orig.) : Surrealistické texty ; Dopisy z Rodez ; Přisluhovači trýzně. infoTisíc plošin. ISBN 9788087054253. infoARTAUD, Antonin. Heliogabalus, aneb, Korunovaný anarchista ; Tarahumarové ; Tři přednášky v Mexiku ; Van Gogh, zasebevražděný společností ; Skoncovat s božím soudem ; Divadlo krutosti : Divadlo krutosti (Přít.) : Héliogabale, ou, l'Anarchiste couronné (Orig.) : Skoncovat. Translated by Ladislav Šerý. V Praze: Herrmann & synové, 1995. 349 s. infoARTAUD, Antonin. Texty [Artaud, 1995-]. V Praze: Herrmann & synové, 1995. infoFOUCAULT, Michel. Dějiny šílenství v době osvícenství :hledání historických kořenů pojmu duševní choroby. Translated by Věra Dvořáková. Praha: Lidové noviny, 1994. 209 s. ISBN 80-7106-085-2. infoNIETZSCHE, Friedrich. Zrození tragédie : z ducha hudby. Translated by Otokar Fischer. Praha: Gryf, 1993. 81 s. infodoporučená literaturaFOUCAULT, Michel. Zrození kliniky. Translated by Jan Havlíček - Čestmír Pelikán. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2010. 244 s. ISBN 9788087378298. info

Požadavky

Studenti budou mít na počátku kurzu prostudovanou zadanou literaturu a dramatické texty. Kurz je určen svou náročností zejména pro mgr. studenty!!!

Garant

prof. PhDr. Margita Havlíčková

Vyučující

doc. MgA. David Drozd, Ph.D.Mgr. Martin Bernátek