Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České osvícenství (DVQ011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVQ011 - České osvícenství, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz seznámí studenta s dějinami osvícenského divadla v Čechách a na Moravě. Na konci tohoto kurzu bude student schopen: vysvětlit vlivy evropského, zvláště pak německého a rakouského osvícenského divadla na vznik profesionálního divadla v Čechách a na Moravě; porozumět specifické funkci divadla v rámci osvícenských reforem; analyzovat výchozí situaci česky hraného profesionálního divadla v závěru 18. století ; pojmenovat rozdíly mezi profesionálním divadlem v českém a v německém jazyce; interpretovat snahy českých osvícenců jako budování národní divadelní kultury;

Osnova

1. Úvod. 2. Historický kontext – 18. století. 3. Mentalita osvícenství. 4. Evropské divadelní reformy. 5. Vliv Hamburku a Vídně. 6. Osvícenští ředitelé v Městském divadle v Brně 7. Goldoniovská sezóna v divadle v Kotcích. 8. Nosticovo divadlo v Praze. 9. Vlastenské divadlo v Boudě. 10. Vlastenské divadlo u Hybernů. 11. Divadlo jako národní instituce. 12. Závěr.

Literatura

Černý, František a kol. Dějiny českého divadla, 2. díl, Academia, Praha 1969

Garant

prof. PhDr. Margita Havlíčková

Vyučující

prof. PhDr. Margita Havlíčková